Avcı akar Typhlodromips enab EL-badry (Acarina:Phytoseiidae)'ın laboratuvar koşullarında farklı besinler üzerine biyolojileri
Some biological characteristics of predatory mite Typhlodromips enab EL-badry (Acarina:Phytoseiidae) on different food under laboratory conditions
- Tez No: 212564
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ KAZAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Typhlodromips enab, Tetranychus cinnabarinus, Polyphagotarsonemus latus, Thrips tabaci, polen
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, laboratuvar koşullarında (25+1 ºC sıcaklık, % 60+10 orantılı nem ve 16:8 saat (A:K)) Typhlodromips (Typ.) enab'a Tetranychus cinnabarinus Boisd., Bemisia tabaci Genn., Polyphagotarsonemus latus (Banks), Thrips tabaci Lindeman ve Malephora crocea (Jaguin) poleni ayrı ayrı ve besinler karışık (T. cinnabarinus, T. tabaci ve M. crocea poleni) verildiğinde biyolojik özelliklerine ilişkin verilerin elde edilmesi amaçlanmıştır. Typ. enab dişi bireylerine T. cinnabarinus, P. latus, T. tabaci, M. crocea poleni ile besin karışık verildiğinde sırası ile ortalama yumurta gelişme süresi 2.73, 2.82, 2.60, 2.79 ve 2.63, larva gelişme süresi 0.97, 1.04, 0.83, 1.04 ve 0.87, protonimf gelişme süresi 2.20, 2.00, 2.03, 2.43 ve 1.97, deutonimf gelişme süresi 2.43, 2.43, 2.23, 2.68 ve 2.16, ergin ömrü 7.07, 6.93, 7.50, 5.50 ve 7.50 ve toplam yaşam süresi ise 15.40, 15.21, 15.19, 14.44 ve 15.13 gün olarak saptanmıştır. Typ. enab erkek bireylerinin T. cinnabarinus, P. latus, T. tabaci, M. crocea poleni ve besin karışık verildiğinde yine sırası ile ortalama yumurta gelişme süresi 2.80, 2.75, 2.60, 2.83 ve 2.60, larva gelişme süresi 0.90, 1.00, 0.90, 1.08 ve 0.90, protonimf gelişme süresi 2.20, 2.08, 2.20, 2.42 ve 1.90, deutonimf gelişme süresi 2.50, 2.33, 2.50, 2.75 ve 2.00, toplam yaşam süresi ise 13.20, 14.33, 13.60, 14.41 ve 14.20 gün olarak saptanmıştır. Typ. enab, B. tabaci üzerinde yalnızca zararlının salgıladığı ballımsı madde ile beslenmiş, bunun avcı akarın gelişmesini tamamlaması için yeterli olmadığı belirlenmiştir. Avcı akar dişi başına ömür boyunca ortalama en fazla yumurtayı besin karışık olarak verildiğinde bırakmış ve bu değer 4.33 dişi/dişi/ömür olarak gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, biological characteristics of predatory mite Typhlodromips enab Genn., Polyphagotarsonemus latus (Banks), Thrips tabaci Lindeman, Malephora crocea (Jaguin) polen and supplemental food (T. cinnabarinus, T. tabaci and polen)) under laboratory conditions (25+1 ºC, % 60+10 RH and 16:8 (L:D)). Egg developmental times of the Typ. enab females were 2.73, 2.82, 2.60, 2.79 and 2.63 days when T. cinnabarinus, P. latus, T. tabaci, M. crocea polen and supplemental food provided to the predator, respectively. Larval developmental times of the predatory mite was found to be 0.97, 1.04, 0.83, 1.04 and 0.87 days while protonymph and deutonymph developmental times were 2.20, 2.00, 2.03, 2.43 and 1.97 and 2.43, 2.43, 2.23, 2.68 and 2.16 days, respectively. Average adult life span of felame Typ. enab were 7.07, 6.93, 7.50, 5.50 and 7.50 days. The survival time of female was found to be 15.40, 15.21, 15.19, 14.44 and 15.13 days according to above given food order, respectively. Egg development times of the Typ. enab males were 2.80, 2.75, 2.60, 2.83 and 2.60 days when T. cinnabarinus, P. latus, T. tabaci, M. crocea polen and supplemental food provided to the predator, respectively. Larval developmental times of the male was 0.90, 1.00, 0.90, 1.08 and 0.90 days while protonymph and deutonymph development times were found to be 2.20, 2.08, 2.20, 2.42, 1.90 and 2.50, 2.33, 2.50, 2.75, 2.00 days, respectively. The sırvival rate of the male was 13.20, 14.33, 13.60, 14.41 and 14.20 days according to above given food order, respectively. Predatory mite T. enab nourished on honey-dew excreted by B. tabaci, however that subtract wasn?t enough to complete development of predator mites. Mated females laid the highest 4.33 eggs over entire lives when supplemental food was given as food to the predator. KeyWords: Typhlodromips enab, Tetranychus cinnabarinus, Polyphagotarsonamus latus, Thrips tabaci, polen