Aurantioideae alt familyasındaki cinslerde yer alan bazı türlerin SSR markırlarıyla moleküler karakterizasyonu
Some species of aurantioideae subfamily genus by using SSR marker molecular characterization
  1. Tez No: 212568
  2. Yazar: ASLIHAN AĞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ AKA KAÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Ziraat, Biotechnology, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Citrus, Poncirus, Fortunella, Microcitrus, Mikrosatellit (SSR=Simple Sequence Repeat), Citrus, Poncirus, Fortunella, Microcitrus, Microsatellite (SSR=Simple Sequence Repeat)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, SSR markırları kullanılarak Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tuzcu Turunçgil Koleksiyonunda bulunan Citrus tür ve akrabalarına ait 88 adet genotip arasındaki moleküler farklılıklar incelenmiştir. Kullanılan toplam 15 adet mikrosatellit primerlerinden AC01 ve CT19 primerleri ile istenilen amplifikasyon gerçekleşmemiştir. Amplifiye olan 13 adet primerden toplam 95 adet polimorfik bant elde edilmiştir. Kullanılan primerlerden 84 no'lu primer 14 allel/lokus ile polimorfizm oranı en yüksek primer olarak belirlenmiştir. SSR analizleri sonucunda elde edilen veriler ile Citrus tür ve akrabaları arasındaki genetik benzerlikler ve buna dayalı olarak dendogram oluşturulmuştur. Tez çalışması kapsamında kullanılan mandarin, portakal, turunç, altıntop türleri aynı alt grublarda toplanmışlar, Eremocitrus, Poncirus, Microcitrus, Fortunella cinslerine ait genotiplerin Citrus cinsi ile genetik ilişkileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, fifteen Simple Sequence Repeat (SSR) markers were used molecular polymorphism among 88 Citrus accessions from The Tuzcu Citrus Variety Collection located at The University of Çukurova. Genetic diversity statistics were calculated for each individual SSR marker , the entire population, and for individual Citrus groups. The proportion of shared allels was utilized as a statistical measure for determining genetic distance between all pairwise comparision. Phylogenetic reletionships among the Citrus accessions were determined by constructing a neighbor-joining tree by utilizing the genetic data.