Fotkromik bileşiklerin sentezi ve özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of photochromic compounds and investigated their properties
  1. Tez No: 212567
  2. Yazar: GÖKHAN BOZKURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fotokromik bileşikler, metal kompleks, Rutenyum (III), Photochromic compound, metal complex, ruthenium (III)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada fotokromik özellik gösterebileceği düşünülen bileşiklerin sentezlenmesi amaçlanmıştır. Alizarin ve Alizarin Sülfonikasit Sodyum tuzu'nun Ru (III) metal tuzu ile verdiği kompleksler ve Alizarin-Alüminyum (III) kompleksi sentezlenmiş, molar iletkenlik değerleri ölçülmüştür. Yapı analizinde H-NMR, IR, manyetik hassasiyet, arjantometriden yararlanılmıştır. Antrakinon, 1,2,5,8-tetrahidroksi Antrakinon ile Alizarin, Alizarin Sülfonikasit Sodyum tuzunun Rutenyum kompleksleri ve Alizarin-alüminyum(III) kompleksinin farklı zaman aralıklarında, UV ışığı ile etkileşiminden sonra değişen fotokromik özellikleri incelenmiştir. Bu konu ile ilgili ülkemizde bilinen çalışmalar sınırlı sayıda olduğundan, elde edilen sonuçların daha sonra yapılacak olan denemelere katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is the synthesized a new photochromic compounds and investigated its photochromic properties. Alyzarine and Alyzarine Sulphonic acid sodium salt complexes with transition metal Ru(III), Alyzarine Al(III) have been synthesized and investigated their conductivities. Their structures are determined by H-NMR, FT-IR, argentometric titration, magnetic susceptibility. The photochromic properties of Anthraquinone, Alizarin, Alizarin Sulphonic acid sodium salt and their Ru(III) metal complexes,1,2,5,8-tetrahydroxyantraquinone and Alyzarine Al(III) have been determined after UV-light during various time ranges. In our country there are limited publication about photochromic compounds so we think that our results will contribute for later searches.