Aurantioıdeae altfamilyasındaki önemli turunçgil genotiplerinin tanılanmasında genom büyüklükleri ve izoenzim analizlerinden yararlanma olanakları
The Identification of genom sizes and isozymes analysis of important genotypes in aurantioideae subfamily
  1. Tez No: 88043
  2. Yazar: MURAT ŞEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER TUZCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Aurantioideae, Citrus, Isozyme polymorphism, Flow cytometry, Ploidy level rv
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
oz DOKTORA TEZİ AURANTIOIDEAE ALTFAMİLYASINDAKİ ÖNEMLİ TURÜNÇGİL GENOTİPLERİNİN TANHANMASINDA GENOM BÜYÜKLÜKLERİ ve İZOENZİM ANALİZLERİNDEN YARARLANMA OLANAKLARI MURAT ŞEKER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Önder TUZCU Yd : 1999, Sayfa : 206 Jüri : Prof. Dr. Önder TUZCU Prof. Dr. Mustafa KAPLANKIRAN Prof. Dr. Kazım ABAK Prof. Dr. Selim ÇETİNER Doç. Dr. Turgut YEŞİLOĞLU ÖZ Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait“Tuzcu Turunçgiller Kolleksiyonu”içerisinde yer alan toplam 856 adet turunçgil ve akrabalarına ait cins, tür, çeşit, klon ve tiplerinin genom büyüklükleri ve izoenzim profilleri kullanılarak genetiksel yapıları incelenmiştir.Çeşitli ülkelerden yapılan introdüksiyonlarla birlikte, Ülkemizde yürütülmüş ıslah çalışmaları ile elde edilen portakal, mandarin, limon, altıntop, turunç, kaba limon, laym, ağaç kavunu, şadok, bergamot, değişik turunçgil türleri, üç yapraklı, sitranj, sitrumelo, sitremon, kamkat ve akraba türlere ait genotiplerde 8 farklı sisteme ait izoenzim analizleri (Malat dehidrogenaz (MDH), Alkol dehidrogenaz (ADH), İzositrat dehidrogenaz (ICD), Fosfogluko mutaz (PGM), Fosfogluko izomeraz (PGI), Endopeptidaz (End), Lösin amino peptidaz (LAP) ve Glutamin amino transferaz (GOT)) ile yine bu materyallerde ploidi düzeyleri ile genom hacimlerinin belirlenmesi amacıyla“Flow Cytometry”analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre tüm genotipler topluca değerlendirildiğinde kullanılan izoenzim sistemleri bakımından toplam 32 adet allelin oluşturduğu poümorfizm belirlenmiştir. Ancak, portakallarda olduğu gibi bazı genotiplerde tür içi ve çeşit içi izoenzimatik poümorfizm saptanamamıştır. Çalışma süresince yapılan“Flow Cytometry”analizleri ile incelenen genotiplerin çoğunlukla diploid oldukları ancak 9 adet tetraploid (Clausena excavata, Hong Kong yabani kamkatı (Fortunella hindsii), Lamas 1-3 Limonu, Villa Franca 11-10 Limonu, Villa Franca 11-11 Limonu, Villa Franca 11-14 Limonu, Villa Franca 11-18 Limonu, Alibert Turuncu ve Eureka 12-9 Limonu) ve 5 adet triploid (Tahiti Laymı {Citrus latifolia), Tuzcu M-l sitranjı, Tuzcu M-2 sitranjı, Sweetie altıntopu ile Oroblanco altıntopu) olmak üzere toplam 14 adet poliploid genotipinde olduğu saptanmıştır. Citrus cinsi içindeki diploid genotipler arasında genom hacmi bakımından ağaç kavununun (Citrus medicd) en büyük genoma sahip olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Aurantioideae, Turunçgiller, İzoenzimatik poümorfizm, Flow Cytometry, Ploidi düzeyi n
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS THE IDENTIFICATION OF GENOM SIZES AND ISOZYMES ANALYSIS OF IMPORTANT GENOTYPES IN AURANTIOIDEAE SUBFAMILY MURAT ŞEKER DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCD2NCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Önder TUZCU Year : 1999, Pages : 206 Jury : Prof. Dr. Önder TUZCU Prof. Dr. Mustafe KAPLANKIRAN Prof. Dr. Kazım AB AK Prof. Dr. SeHm ÇETÎNER Doç. Dr. Turgut YEŞİLO?LU ABSTRACT In this study, isozyme profiles, genom sizes and ploidy levels of different genotypes in total 856 including Citrus and relatives which are conserved at“Tuzcu Citrus Collection”were obtained in order to determine the genetical structures. This collection is maintained in the Department of Horticulture of the Faculty of Agriculture of the University of Çukurova in Adana - Turkey. mBy using these genotypes including oranges, mandarins, lemons, grapefruits, sour oranges, rough lemons, limes, citrons, bergamots, different Citrus species, trifoliate oranges, citranges, citrumelos, citremons, kumquats and Citrus relatives which were either introduced from different countries or obtained via breeding programmes carried out in Turkey. Isozyme analysis of 8 different enzyme systems (Malate deshydrogenase (MDH), Alcohol dehydrogenase (ADH), Isocitrate deshydrogenase (ICD), Phosphogluco mutase (PGM), Phosphogluco isomerase (PGI), Endopeptidase (End), Leucin amino peptidase (LAP) and Glutamine amino transferase (GOT)) and flow cytometry analysis were performed. According to the obtained results when all genotypes are considered, the polymorphisms caused by 32 allels based on isozyme systems used were determined. However, as in oranges, no polymorphism of intra-species and intra- cultivar was not detected in some genotype groups. During this study, genotypes were found generally diploid. However, total 14 polyploids consisting of 9 tetraploids (Clausena excavata, Hong Kong wild kumquat (Fortunella hindsii), Lamas 1-3 Lemon, Villa Franca 11-10 Lemon, Villa Franca 11-11 Lemon, Villa Franca 11-14 Lemon, Villa Franca 11-18 Lemon, AUbert Sour Orange and Eureka 12-9 Lemon) and 5 triploids (Tahiti Lime (Citrus latifolia), Tuzcu M-l citrange, Tuzcu M-2 citrange, Sweetie Grapefruit and Oroblanco grapefruit) were found. In Citrus genus, among diploid genotypes it was found that citron (Citrus medico) has the biggest genom size.