Güç transformatör arızalarının incelenmesi
Investigation power transformers failures
  1. Tez No: 212762
  2. Yazar: MURAT İLKKAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. SEZAİ DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Transformatör, arıza, inceleme, analiz, Transformer, failure, investigating, analyzeNumber of
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Güç transformatörlerinin arızalarının analizi bu çalışmada detaylı olarak incelenmiştir. Bu çalışmada transformatör arızalarının incelenmesine dair arıza analizinde kullanılacak prosedürün ortak kullanılması amaçlanmıştır. Bu prosedür özellikle elektrik iletim sistemlerinde kullanılan güç trafolarında uygulanmaktadır. Ancak herhangi bir AC trafonun arızasının belirlenmesinde de yardımcı olabilir. Burada bahsedilen trafo arızaları ile işletme de kullanılan trafolardaki olası arızaların sebepleri konusunda bir metedoloji oluşturulması hedeflenmiştir. Ayrıca iletim sisteminde kullanılan trafoların arızaların incelenmesinde rutin ve tek tip data toplama prosedürünün otutturulması, arızanın adlandırılmasında tutarlılığı ve diğer iletim sistemi şirketlerince kullanılan terminolojiye uyumluluğun sağlanması geliştirilmeye çalışılmıştır.1995-2007 yılları arasında ülkemizde arızalanan 240 adet güç transformatörü arızası incelenerek arıza istatistiği oluşturulmuştur. Bu çalışmada; güç transformatörlerinin arızalarının incelemesinde bilgisayar yazılımı ile optimum değerlendirme yöntemlerine ulaşılmaya çalışılmıştır. Olası trafo arıza durumları ve koruma sinyalleri değerlendirilerek güç trafosu arızalarının incelenmesine yardımcı olacak bilgisayar yazılımı ile güç transformatörü arızalarının incelenmesinde analitik analizler yapılmıştır.Arıza incelemesinde bulunanlara yaklaşım açısından yardımcı olabilecek farklı farklı güç trafo arızalarından örnekler verilmiştir. Güç trafosu arızalarında önemli rol oynayan nedenler açıklanmaya çalışılmıştır.Bilim Kodu: 608.0.035
Özet (Çeviri)
In this study, we investigated power transformer failures in detail. Our aim is to develop some common techniques that can be used in power transformer failure analysis. This procedure is primarily focused on power transformers used on electrical utility systems, but it may be also helpful for the investigation of any ac transformer failure. We aimed to form a methodology about the most probable failues at the transformers using in utilities and former transformer failures. In this study, it is also intended to encourage the establishment of routine and uniform data collection procedures at failures on the transformers used in transmission systems, consistency of nomenclature and compatibility with similar efforts by other organizations, and cooperative efforts by users and manufacturers during the failure analysis was tried to be developed.Failure statistics are constructed by analyzing 240 power transformer failures in Turkey between the years of 1995 and 2007. In this study, our aim is to determine optimum evaluation methods for power transformer failures by processing the collected data with a computer. Software based analysis is performed to investigate power transformer faults by evaluating probable transformer fault situations and protection signals.Examples are provided from various power transformer faults that can help people in similar situations to identify the faults by employing the techniques developed in this thesis. Some of the most common reasons for power transformer failures are also explained.Science Code: 608.0.035