Konut binalarında tasarım parametreleri ile enerji tüketimi ilişkisi
The relationship of design parametrics with energy consumptation in residences
  1. Tez No: 212945
  2. Yazar: SEVAL SOYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL UTKUTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji etkin tasarım, ısıtma yükü, ECOTECT, Energy efficiency, Heating load, ECOTECT
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın temel amacı konut bloklarında yönlenme, kabuk U değeri, ekspoze duvar alanının pencere alanına oranı, kabuğun toplam ekspoze alanı, düşey zonlamada camla kapatılmış balkonların tampon bölge etkisi ve ısıtılmayan dairelerin ısıtılan dairelere ısıtma yükü etkisi gibi tasarım parametrelerinin etkilerini analiz etmek ve değerlendirmektir. İkili bloklardan her biri zemin + dört kattan ve 20 daireden oluşmuş olup aynı plan, kabuk ve inşa sistemine sahip farklı yönlenmiş bloklaradır. Dairelerde kombi kullanılmakta ve birbirinden bağımsız ısıtılmaktadır.Bina enerji performans simülasyonu ECOTECT 5.5V programı ile gerçekleştirilmiştir.Simülasyon sonucunda elde edilen ısıtma yüklerine göre güneye yönlenme, ekspoze alan ve U değerinin düşürülmesi; kuzey, batı ve doğuya açılan pencere alanlarının azaltılması ve güneye açılan pencere alanının artması, balkonların camla kapatılması ve dairelerin orta katlarda bulunması dairenin ısıtma yükünü düşürür.Bireysel ısıtma sistemi kullanılan çok daireli bloklarda, sadece kabuk yalıtımı değil, daireler arası yalıtım ve bütün ısıtılan ve ısıtılmayan alanlar arasında yalıtım da büyük önem taşımaktadır.Bilgisayar simülasyon programlarının, enerji verimliliği stratejilerinin belirlendiği tasarımın erken aşamalarında tasarımcıya ne denli önemli geri belsemler sağladığı ECOTECT programı ile değerlendirilmiştir.Bilim Kodu: 804.1.040
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to analyse and evaluate the effects of design parameters such as orientation, U value of the envelope, ratio of the exposed wall to window area, total exposed area of the envelope, vertical zoning, enclosing balconies to act as a buffer zone and unheated flats on the heating load of residential blocks. Each twin block with different orientation on the site has the same plan, envelope and construction system on four storeys and a ground floor covering twenty flats with individual heating systems.Building energy performance simulation are carried by means of ECOTECT 5.5 V.Elevations of heating loads depending on simulations, reveals that south orientation, decreased envelope area and U value, decreased window area towards north, west and east while relatively increased area towards South, enclosed balconies being located on middle floors decrease heating load of the flat. Not only the insulation of envelope but also the insulation between flats and all heated and unheated zones carry great importance for blocks with flats have individual heating system.The evaluation of how computer simulation programs give prominent foresights to the designer in the early stages of determining energy efficiency has been performed using the feedbacks from ECOTECT.Science Code: 804.1.040