İnsan hücrelerindeki DNA hasar ve mutasyonlarının RAPD tekniği kullanılarak araştırılması
The investment of DNA damages and mutations in human cells by using RAPD technique
  1. Tez No: 212946
  2. Yazar: TUBA ÇULCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERRİN AYAZ TÜYLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Moleküler Tıp, Biology, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Genotoksisite, İnsan lenfositleri, DNA izolasyonu, PCR, RAPD, Genotoxicity, Human lymphocytes, DNA isolation, PCR, RAPD
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
İn vitro hücre sistemleri kullanılarak genotoksik etkilerin belirlenmesi riskdeğerlendirme prosedürlerinde son derece yararlı olabilir. Bu amaçla RAPDtekniğinden çeşitli maddelerin genetik etkilerini değerlendirmek için başlangıççalışması olarak kullanılabilir. Bu tez çalışmasında; benzo [a] piren, etil metansülfanat (EMS) ve mitomisin ?C' nin( MMC) genotoksik etkileri insan periferallenfositlerinde RAPD tekniği kullanılarak araştırılmıştır. Lenfositler her birmadde için 24, 48 ve 72 saat muameleye tutulmuştur ayrıca karşılaştırma yapmakiçin kontrol grupları da oluşturulmuştur. Maddelere maruz bırakılan vebırakılmayan hücrelerin RAPD profilleri karşılaştırılmıştır. Bant yoğunluğu, bantartış/azalış gibi farlılıklar RAPD profillerinde gözlenmiştir. RAPD profiileri bazalınarak benzo [a] piren, etil metan sülfanat ve mitomisin ?C' DNA kırıklarışeklinde genetik hasara sebep olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Determining genotoxic effects by using in vitro cell systems in riskassessment procedures can be considerably useful. For this purpose, RAPDtechnique can be used as an initial work for assessing the genetic effects ofvarious materials. In this thesis, the effects of benzo [a] pyren, ethyl methanesulfonate and miyomysin ?C on human peripheral lymphocytes were examined byusing RAPD technique. Lymphocytes were exposured to each material for 24, 48and 72 hours and control groups were formed for comparisonas well. RAPDprofiles of exposed and non-exposed cells were compared. Differences like banddensity, increases and decreases in bands, and number of bands were observed inRAPD profiles. Depending on these RAPD profiles, it is detected that benzo [a]pyren, ethyl methane sulfonate and miyomysin ?C caused genetic damages asDNA breaks.