Süperkritik CO2 ortamında çözünebilen katalizör sentezi ve kimyasal tepkimelere uygulanması
Synthesis of supercritical CO2 soluble catalysts and their use in some chemical reactions
  1. Tez No: 212957
  2. Yazar: FİLİZ YILMAZ ŞİŞMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM KANİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Süperkritik CO2, Perflorlu Piridin, Perflorlu Fosfitoksit, Rodyum, Paladyum, Hidrojenasyon, Supercritical CO2, Perfluoro Pyridine, Perfluoro Phosphiteoxide, Rhodium, Palladium, Hydrogenation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu tez çalışmasında, geleneksel organik çözücülere alternatif bir reaksiyon ortamı olan skCO2'de çözünebilen üç farklı katalizör sentezlenmiştir. Perflorlualkil grupları (- (CH2)n(CF2)7CF3, n=1,3) ile modifiye edilerek sentezlenmiş piridin ve fosfitoksit ligandları kullanılarak Rh(I) ve Pd(II) kompleksleri elde edilmiştir. Katalizörlerin hem skCO2 hem de organik çözücü ortamlarında olefinlerin homojen hidrojenasyonunda etkinliği stiren, 1-okten, siklohekzen ve t-2-okten kullanılarak incelenmiştir. Perflorlualkillenmiş piridin-Pd(II) (pfpy-Pd(II)) kompleksi ile skCO2 ortamda yapılan kinetik çalışmalarda stirenin hidrojenasyonu incelenmiş, reaksiyon hızının substrat ve katalizör derişimine birinci dereceden ve hidrojenin kısmi basıncına sıfırıncı dereceden bağlı olduğu saptanmıştır. Entalpi, entropi ve reaksiyon serbest enerjisi gibi termodinamik parametreler bilinen termodinamik eşitliklerden hesaplanmıştır. Aynı deneysel koşullar altında elde edilen sonuçlardan, test edilen olefinlerin hidrojenasyon tepkimelerinde pfpy-Pd(II) katalizörünün perflorlualkillenmiş fosfitoksit-Rh(I) (pff- Rh(I)) ve perflorlualkillenmiş piridin-Rh(I) (pfpy-Rh(I)) katalizörlerinden daha etkin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, three catalysts which are soluble in scCO2 as an alternative reaction medium of conventional solvents have been synthesized. The synthesized pyridine and phosphiteoxide ligands with perfluoroalkyl groups (-(CH2)n(CF2)7CF3, n=1,3) were used to obtain the Rh(I) and Pd(II) complex catalysts. The activity of the catalysts has been studied for hydrogenation of styrene, 1-octene, t-2-octene and cyclohexene both in scCO2 and organic solvents. Kinetic studies were also carried out on the hydrogenation of styrene catalyzed by perfluoroalkylated pyridine-Pd(II) (pfpy-Pd(II)) complex in scCO2. From the kinetic investigations, it was found that the rate of hydrogenation showed a first order dependence with respect to the concentrations of the catalyst and the substrate and zero order in the partial pressure of dihydrogen. Thermodynamic parameters such as enthalpy, entropy and free energy of the reaction were calculated from the known thermodynamic equations. The experimental results showed that pfpy-Pd(II) is more active catalyst toward hydrogenation of olefins than perfluoroalkylated phosphiteoxide- Rh(I) (pff-Rh(I)) and perfluoroalkylated pyridine-Rh(I) (pfpy-Rh(I)) under similar experimental conditions.