Sanal gerçeklik teknolojilerinin mimari tasarım sürecine etkisi
Effects of virtual reality technologies to architectural design process
- Tez No: 212982
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA YEKDANE TOKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Mimarlık, Computer Engineering and Computer Science and Control, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimari Tasarım Süreci, Bilgisayar Destekli Tasarım, Sanal Gerçeklik, Bilisim Teknolojileri, Mimari Tasarımda Sanal Gerçeklik Uygulamaları, Architectural Design Process, Computer Aided Design, Virtual Reality, Information Technologies, Virtual Reality Applications in Architectural Design
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Disiplinler arası bir yapısı olan mimarlık, tasarım eylemini gerçeklestirmek için tarih boyunca degisik yöntemler kullanmıstır. Özellikle 1980'lerin basından itibaren mimari tasarım sürecine katılan araçsa sanal gerçeklik teknolojileri ve 1990'ların basından itibarense bilisim teknolojileridir. Bilgisayar destekli tasarım programları gelistikçe tasarımcının tasarım üzerindeki kontrolü artmıs, matematiksel hatalar minimuma indirgenmis, verim yükseltilmistir. Yirminci yüz yılın sonuna gelindigindeyse, bilgisayar destekli tasarıma, üçüncü boyut, etkilesim, dalma hissi gibi özellikleri ile sanal gerçeklik teknolojileri katılmıstır. Bu tez çalısmasında sanal gerçeklik teknolojileri ayrıntılı olarak sunulmus ve mimari tasarım sürecine etkileri irdelenmistir.
Özet (Çeviri)
Architecture has an interdiciplinar structure. Architectural design has different methodologies in design history. Especially since 1980?s virtual reality and since 1990?s information technologies are the tools, that joins to the architectural design process. By the development of computer aided design softwares, the effectiveness of designer in his or her design had increased, mathematical errors had decreased and the efficiency had been maximized. By the end of the twentieth century virtual reality technologies, which have the characteristics of third dimension, interaction and immersion, had been added to computer aided design. In this thesis, virtual reality technologies had been explained and its effects on architectural design process had been examined.