Orta-Batı Anadolu geçiş bölgesindeki ormanlarda trafik kaynaklı ağır metal kirliliğinin belirlenmesi
Determination of traffic orginated heavy metal pollution on the forest near by the main roads on crossing zone of the Middle-West Anatolia
  1. Tez No: 212981
  2. Yazar: ERHAN EDİRNELİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu Karaçamı, Pinus nigra ssp. pallasiana, Agır metal, Biyomonitör, Orta Batı Anadolu, Anatolian Black Pine, Pinus nigra ssp. pallasiana, Heavy Metal, Biomonitor, Middle East Anatolia
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Bu çalısmada, Orta Batı Anadolu geçis bölgesindeki ana yollar kenarındaki ormanlarda, trafik kaynaklı agır metal kirliliginin belirlenmesi amacıyla Anadolu Karaçamı (Pinus nigra Arn. ssp. pallasiana (Lamb) Holmboe) ibre ve kabukları biyomonitör olarak kullanıldı. Orta-Batı Anadolu geçis bölgesinde bulunan Eskisehir'in, çevre ve ara baglantı yolları üzerinden seçilen 30 örnekleme noktasında gerekli çalısmalar yapılmıstır. Yapılan çalısmalar sonucunda; toprakta bulunan Fe+2, Zn+2 ve Ni+2 degerleri ile trafik yogunlugu arasında istatistiksel bakımdan pozitif yönde anlamlı bir iliski bulunurken Cd+2 ve Pb+2 miktarları bakımından anlamlı bir iliski bulunamamıstır. Ölü örtüde bulunan Fe+2, Cd+2, Pb+2, Ni+2 ve Zn+2 miktarları ile trafik yogunlugu arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı bir iliski bulunmustur. Anadolu Karaçam kabuklarında ölçülen Fe+2 ve Ni+2 degerleri ile trafik yogunlugu arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı bir iliski bulunurken, Cd+2, Pb+2 ve Zn+2 bakımından anlamlı bir iliski bulunmadıgı saptanmıstır. Analizi yapılan ibre örneklerinde trafik yogunlugu ile Fe+2, Pb+2, Zn+2 ve Ni+2 miktarları arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı bir iliski bulunurken Cd+2 miktarları bakımından bir iliski bulunmamıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, needles and bark of the Anatolian Black Pine (Pinus nigra Arn. ssp. pallasiana (Lamb) Holmboe) were used as a bioindicator to determine the traffic originated heavy metal pollution on the forests beside the main roads at the Middle West Anatolia gate zone. Twenty four sampling areas were chosen on the roads which are connecting provinces and towns of Eskisehir to each other. At the end of the studies, it was determined meaningful positive relationship between traffic density and amount of Fe+2, Cd+2 and Ni+2 determined on the soil samples whereas there were no relationships in terms of Cd+2 and Pb+2 amounts. Statistically meaningful positive relationship was determined between traffic density and amount of Fe+2, Cd+2, Pb+2, Zn+2 and Ni+2 on the humus. Analyses of the samples from bark of the pine showed that there was a statistically meaningful positive relationship between traffic density and amount of Fe+2 and Zn+2 whereas there were no relationships in terms of Cd+2, Pb+2 and Zn+2. In the samples analysed during the study, it can be seen positive relationships between traffic density and Fe+2, Pb+2, Zn+2 and Ni+2 amounts and there was no relationship in terms of Cd+2 concentrations.