Bozdağ (Eskişehir) likenlerinin taksonomik ve ekolojik özellikleri
Taxonomical and ecological properties of the lichens of Bozdağ (Eskişehir)
  1. Tez No: 212984
  2. Yazar: EMİNE TUĞBA SİNGER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞEN TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Liken, Likenikol mantar, Ekoloji, Bozdag, Eskisehir, Türkiye, Lichen, Lichenicolous fungi, Ecology, Bozdag, Eskisehir, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalısmada, Eskisehir ilçe merkezinin kuzeyinde yer alan Bozdag'da yayılıs gösteren liken ve likenikol mantarların taksonomik ve ekolojik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıstır. 25.06.2005-20.11.2006 tarihleri arasında yapılan arazi çalısmaları sonucunda toplanan örnekler incelenmistir. Ayrıca daha önce toplanıp Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Herbaryumu (ANES)'nda bulunan örnekler de çalısma kapsamında degerlendirilmistir. Toplanan örnekler tayin edilmis ve çalısma alanında daha önceki yayınlarda yer alan örneklerle birlikte toplam 176 liken olusturan ve 11 likenikol mantar belirlenmistir. Bunlardan 107'si çalısma alanı için yeni kayıttır. Liken örnekleri ANES Herbaryumu'nda koruma altına alınmıstır. Bozdag'da yayılıs gösteren likenler iklim, habitat ve substrat yapısına baglı olarak degerlendirilmistir. Liken türlerinin çogu genis ekolojik hosgörürlüge sahiptir. Substrat seçiciligi açısından degerlendirildiginde, sırasıyla kalkerli, silisli, agaç kabugu ve toprak üzerindeki türler yayılıs göstermektedir. Bozdag'ın uzun yıllardan bu yana tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin etkisi altında olması nedeniyle dogal bitki örtüsünün agır tahribe ugraması likenlerin dagılısını da etkilemistir. Çalısma alanındaki likenlerin büyük çogunlugunu, azot ve ısık seven, tozlu substratlar üzerinde gelisen liken türleri olusturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the taxonomical and ecological properties of the lichens and lichenicolous fungi growing in Bozdag that is located on the North of the City of Eskisehir. The samples were collected between the dates of 25.06.2005 and 20.11.2006 in addition, previously collected samples which are stored in the herbarium at Anadolu University in the Department of Biology (ANES) were also investigated. Collected samples were determined and the numbers of lichen and lichenicolous fungi determined from the study area lichen records have reached 176 and 11, respectively with previously reported. Of these, 107 lichens and lichenicolous fungi are new records for the study area. Lichen samples were deposited in the ANES Herbarium. The distribution of the lichens growing in Bozdag were evaluated according to climate, habitat and substrate structures. Most of the lichens in the study has a wide range of ecological tolerance. Based on the evaluation for substrate selection grow on calcareous rocks, silicious rocks, bark and soil in the preference order. Because Bozdag has been under agriculture and live stock practices for many years, natural vegatation has been heavily destroyed. Thus the distribution of lichens has been affected in the area as well. Most of lichens in the study area are nitrophyl and heliophyl lichens on substrates mostly covered by dust from various sources.