Polipropilen fiber katkılı yoğun bitümlü karışımların tekrarlı sünme deneyindeki reolojik davranışlarının incelenmesi
Investigation of rheological behaviours of dense bituminous mixtures with polypropylene fiber in repeated creep test
  1. Tez No: 212985
  2. Yazar: ÜN UŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TUNCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bitüm, Tekrarlı Sünme Deneyi, Polipropilen Fiber, Modifiye Bitüm, Marshall Deneyi, Bitumen, Repeated Creep Test, Polypropylene Fiber, Modified Bitumen, Marshall Test
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Son yıllarda ülkemizde ve dünyada trafik hacimlerinde belirgin artışlar görülmektedir. Bu sebepten dolayı başta Amerika ve Kanada olmak üzere Avrupa ülkelerinde bu artan trafik hacimlerini karşılayabilmek için daha kaliteli ve dayanıklı olan beton yol yapımı hızlanmıştır. Ancak asfalt yollardan vazgeçilememesinden dolayı, bitümlü sıcak karışımların daha dayanıklı olabilmeleri için çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, polipropilen, kauçuk, lastik gibi kimyasal katkılarla bitümlü sıcak karışımların iyileştirilmesi işlemleri yapılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada, ilk olarak katkısız ve polipropilen katkılı olarak hazırlanan çeşitli numuneler üzerinde Marshall stabilite ve akma deneyi yapılmıştır. Yapılan bu deney ile katkısız karışımlar için optimum bitüm muhtevası, polipropilen katkılı numuneler için hem optimum polipropilen tipi ve katkı oranı ile optimum bitüm muhtevası belirlenmiştir. İkinci olarak, belirlenen optimum değerlerde hazırlanan katkısız ve polipropilen katkılı karışımlar üzerinde tekrarlı sünme deneyi uygulanmıştır. Marshall stabilite deneyinin sonucunda katkısız hazırlanan karışımlar için optimum bitüm muhtevası %5 olarak bulunmuştur. Çeşitli polipropilen tipi ve katkı oranlarında hazırlanan karışımlar için ise optimum polipropilen tipi M-03 ile katkı oranı %o3 ve optimum bitüm muhtevası %5 olarak belirlenmiştir. Marshall deneyleri sonucunda yapılan polipropilen katkısının numunelerin stabilitesinde %12 ile %40 oranında artışlar sağladığı görülmüştür. Yapılan sünme deneylerinden elde edilen veriler sonucunda polipropilen katkısının numunelerin ömürlerini önemli ölçüde artırdığı görülmüştür. Ayrıca uygulanan yük ile yükleme ve bekleme sürelerinin de numunelerin ömürleri üzerinde önemli etkileri olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, traffic volumes are apparently increased in our country and world. Because of this, manufacturing of rigid pavements, which is better and stronger, showed an increase especially in USA and Canada and in other European countries. Because of the fact that asphaltic pavements are really important in the pavement engineering, many researches are carried out in the case of strengthening hot bituminous mixtures. For this purpose, modification of bituminous hot mixes was started with chemical additives such as polypropylene, rubber, waste rubbers etc. In this thesis, first, Marshall test is conducted on various pure mixes and polypropylene fiber additive mixes. In this test, optimum bitumen content for pure mixes; optimum polypropylene fiber type, addition content and optimum bitumen content for polypropylene fiber additive mixes are determined. Second, repeated creep test is conducted on all mixes that are prepared with optimum values. Marshall test showed that the optimum bitumen content is %5 for pure mixes. Marshall test also showed that optimum polypropylene fiber type is M-03, addition content is %o3 and optimum bitumen content is %5 for polypropylene fiber additive mixes. Between %12 and %40 increases are observed on additive mixes at the end of the Marshall tests. It is shown that polypropylene fibers increased service life of samples seriously. In addition, it is observed that there are important effects of loading force, loading and rest times on service life of samples.