Hava araçlarında dönel makinelerin titreşimi ve önemi
Vibrations and importance of rotating machines in the aircrafts
- Tez No: 212987
- Danışmanlar: DR. İBRAHİM H. ÇAĞLAYAN, PROF.DR. T. HİKMET KARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Sivil Havacılık, Uçak Mühendisliği, Aeronautical Engineering, Civil Aviation, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Titresim, Titresim analizi, Bakım, Arıza tespiti, Hava araçları, Vibration, Vibration analysis, Maintenance, Diagnosis, Aircrafts
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalısmada, dönel makinalar ve hava araçlarında olusan titresimler ve bu titresimlerin nasıl analiz edilecegi üzerine genel bir inceleme yapılmıstır. Bakım maliyetlerinin azaltılması için hava aracı üzerinde olusabilecek arızanın önceden belirlenmesi büyük önem tasır. Bu da ancak kestirimci bakım yöntemlerinin dogru bir sekilde isleyisi ile gerçeklesebilir. Dönel makina ya da hava aracı üzerinde meydana gelen titresimler bir arıza habercisi olarak yorumlanabilir. Bu nedenle kestirimci bakım yöntemlerinden biri olan titresim analizi yöntemi, olusabilecek titresimlerin yol açabilecegi arızaların önceden belirlenmesinde kesin sonuç elde edilmesini saglar. Ayrıca hava araçları üretiminde görülen teknolojik ilerlemelere paralel olarak titresim analiz yöntemlerinin bakımın yanında imalat süreçlerinde de kullanılacagı düsünülmektedir. Sonuç olarak titresim analiz yöntemlerinin havacılıkta kullanımının hem üretim hem de bakım planlamasına yardımcı olacak güçlü bir araç olacagı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a general analysis over the vibrations at the rotating machnies and aircrafts was performed and how this vibrations could be analysed was looked at. The forecasting of the failures that could take place in the aircraft is a critically important factor for the diminishing of maintenance costs. This can be realized particularly by the accurate application of the predictive maintenance methods. The vibrations at the rotating machines and aircrafts could be interpreted as a precursor of the failures. Therefore, the vibrations analysis method which is one of the predictive maintenance methods, provides absolute results for predetermining of the failures caused by vibrations. Also, in parallel with the technological developments of the aircraft manufacturing, the vibrations analysis methods that would be used at the manufacturing processes besides the meaintenance was considered. In conclusion, it is envisaged that the using of the vibration analysis methods in aviation could be a powerful tool that supports either manufacturing and maintenance planning.