(Split) bölüntülü kuaterniyonlarla kuantum mekaniği
Quantum mechanics by split quaternions
- Tez No: 212988
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT TANIŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuaterniyon, Bölüntülü (split) kuaterniyon, Göreceli olmayan kuantum teorisi, manyetik alandaki parçacık, spinör, Pauli-spin matrisleri, Quaternion, split quaternion, Non-relativistic quantum theory, particle in magnetic field, spinor, Pauli-spin matrices
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalısmada kuaterniyonlar ve (split) bölüntülü kuaterniyonların genel bir tanımı yapıldıktan sonra, bunlara ait özellikleri ve 2× 2 matris gösterimi tanımlanmıstır. Bölüntülü kuaterniyon bazları, 2× 2 matris formu kullanılarak Pauli-spin matrislerine esitlenmistir. Daha sonra Pauli spinörlerinin elde edilmesi, bölüntülü kuaterniyonlara ait gösterimler kullanılarak gerçeklestirilmistir. Göreceli olmayan kuantum teorisi bölüntülü kuaterniyonlar aracılıgıyla ele alınmıstır. Hatta sonuçta Pauli operatörleri ve Pauli gözlemlenebilirligi bölüntülü kuaterniyonlar yardımıyla ifade edilmis ve spin vektörü bölüntülü kuaterniyonlar kullanılarak tanımlanmıstır. Dönmeler bölüntülü kuaterniyonlarla gerçeklestirilirken (spacelike) uzayımsı kuaterniyonlar kullanılabilmektedir. Sonuçta manyetik alandaki parçacıgın hareketi Hamiltonyen operatörü ve bölüntülü kuaterniyonlar aracılıgıyla elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, after defining of quaternion and split quaternion, their matrix representations and properties are defined. The basic of split quaternion are equalized to Pauli-spin matrices. Non relativist quantum theory is discussed by split quaternions. Also, Pauli operators and Pauli observable are defined by split quaternions and spin vector is represented by split quaetrnions. Timelike quaternions can be used for defining of rotations. At the end of study, the action of particale in magnetic field is attained by Hamilton?s operator and split quaternions.