Current mode analog to digital converters based on current multiplication and division technique
Akım çarpma ve akım bölme teknigi kullanılan analog sayısal çevirici
- Tez No: 213034
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZGE ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Analog sayısal çevirici, akım modlu yaklasım, akım aynaları, Analog to digital converter, current mode approach, current mirror
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tezde biomedikal kayıt uygulamaları ve düsük güç tüketimi uygulamaları için iki adet analog-sayısal çevirici gelistirilmesi ve simülasyonu yapılmıstır. Bu analogsayısal çevirici gelistirilmesi sırasında akım modlu sinyal isleme yaklasımı kullanılmıstır. Akım modlu sinyal isleme yaklasımının düsük gerilim ve düsük güç tüketimi gerektiren durumlarda, yüksek duyarlıklı direnç ve kapasite gereksinimi olmadıgı için gerilim modlu sinyal isleme yaklasımına karsı avantajlara sahiptir. Akım modlu sinyal isleme tekniginin seçilmesinin bir nedeni de sıcaklık, görüntü sensörleri ve biomedikaldeki sinyal kaynaklarının akım tabanlı olmasıdır. Bu alanlarda akım isleme yöntemi kullanıldıgında akımdan gerilime çevirme yapılmayacaktır ve maliyeti de düsürecektir. Akım modlu analog-sayısal çeviriciler gerekli çevirme islemini gerçeklestirmek için akım aynalarını kullanmaktadırlar. Bu yüzden analog-sayısal çeviricilerin perfomansları kullanılan akım aynaları ile limitlidir. Yeni analog-sayısal çeviricilerin gelistirilmesinde farklı akım aynaları kullanılmıstır. Burada kullanılan akım aynaları, daha önce kullanılan akım aynalarından daha iyi bir çıkıs direncine sahiptir. Karmasıklıgı ve güç tüketimini azaltmak için örnekleme devresi olmayan bir uygulama yapılmıstır. Sistemin dogrulugu artırılarak önceki tasarıma bir seviye daha eklenmistir.
Özet (Çeviri)
This thesis reports development and simulation of two analog-to-digital (AD) converters for low-power and small area applications, such as implantable telemetric biomedical recording applications. In development of these analog-to-digital (AD) converters current mode signal processing is chosen. Current mode signal processing has some advantages over voltage mode signal processing in low voltage and low power applications because of not requiring high precision resistors or capacitors. And one reason to be chosen current mode signal processing is many signal sources are current-type, such as temperature sensors, photo sensors and many others in biomedical. Processing the signal in current will not only avoid the use of a current to voltage converter but also cut down the components costs. Current mode analog-to-digital converters use current mirrors to perform the required conversion. Therefore, the performances of the analog-to-digital converters are limited by the performance of the current mirrors. In the development of these ADCs, different types of current mirrors are used to improve. These current mirrors used have better output impedance than current mirror used in the previous designs. To decrease the complexity and power consumption clock-less architecture is chosen. By increasing the accuracy one more level is added to previous design.