Liman lojistik yönetiminde bilgi teknolojilerinin kullanımı - İzmir Limanı örneği
Application of information technologies in port logistics management - Port of İzmir case
- Tez No: 213033
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA YERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Denizcilik, Marine Science, Marine
- Anahtar Kelimeler: liman lojistik yönetimi, bilgi sistemleri, bilgi teknolojileri, İzmir Limanı, Port logistics management, information systems, information technologies, Port of Izmir
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
Genis bir cografi alana sahip olan kıyı bölgesi sundugu imkanlarla çok çesitli etkinliklere olanak saglamakta ve birbiriyle etkilesimli çok çesitli is gruplarını bünyesinde barındırmaktadır. Kıyı bölgesinin en önemli etkinlik gruplarından biri liman etkinlikleridir. Limanlar içerisinde ve dolayısıyla gerçeklestirilen etkinliklerle dogrudan veya dolaylı baglarla tüm is kollarını; yakın ve uzak çevrelerini, özellikle ticari faaliyetlerle baglı bulundugu hinterlandını, sehrini ve ülkesini ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan etkileyen yapılardır. Dolayısıyla etkin ve basarılı bir liman yönetimi tüm bu çevrelerin refahı için gereklidir. Bu derece önemli liman etkinliklerinde bir o kadar öneme sahip pay, bilgi akısına aittir. Liman faaliyetleri çok sayıda kisi ve kurulusla ilgili islemleri içerir; bu faaliyetlerin düzenlenmesi ve gerçeklestirilmesi de bilgi akısıyla olur. Sonuç olarak, tüm tedarik zinciri faaliyetlerinde oldugu gibi liman faaliyetleri ve yönetiminde de etkin ve basarılı bir bilgi akısı olmazsa olmazlardandır. Limanların tedarik zinciri ve lojistik yönetimi çerçevesinde ele alındıgı bu çalısmada, liman lojistik yönetiminde bilgi akısı, bilgi akısının etkinlestirilmesinde kullanılan bilgi teknolojileri ve bilgi sitemleri arastırılmıs,bunların ulastırma ve denizcilik sektörüyle limanlardaki uygulama örnekleri verilmistir. Örnek olarak seçilen zmir Limanı'nda yapılan çalısma sonucunda limanda mevcut bilgi sistemi ve bilgi teknolojileri kullanımı ortaya çıkarılmaya çalısılmıstır. Sistemin basarılı yönleri, eksikleri ve gelecege dair gelisim önerilerine isaret edilmeye çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
Coastal zone, constituting a very wide area, provides a large range of activities that involve different mutually interacted parties with a common interest in the coastal area. Among these, one of the most important enterprise groups is the port organization. Through different activities within the port and consequently directly or indirectly all working groups involved, their imminent and distant environment and particularly their commercially dependant hinterland, harboring city, region and country; ports influence all these areas economically, socially and from a cultural point of view. Therefore, an effective and successful port management is a key factor considering the benefits of all the involved parties. An equally important issue is the information flow throughout port activities. Port activities entail operations among numerous persons and organizations; the implementation and organization of these activities are carried through information flow. Consequently, like in all the activities within the supply chain, a good ordered information flow is one of the indispensables. In this study, ports as conceived in the frame of supply chain and logistics management are studied from the perspective of the information flow in the port logistics management and the information technologies and systems implemented aiming an effective information flow and for these, application examples are given in transportation and maritime sectors. Following the case study investigation of the Port of Izmir, the use of the information systems and technologies present in the port are presented. The weak, strong and lacking parts of the system and suggestions regarding the future development of the port are pointed out.