Akpınar karstik kaynakları (Manisa) ve çevresinin hidrojeolosi
Hidrogeology of the akpinar karstic springs (Manisa) and surrounding
- Tez No: 213035
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜNSAL GEMİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manisa-Akpınar, Karstik kaynak, Jeotemal enerji, Jeofizik yöntemler, Manisa-Akpınar, Karstic springs, Geotermal energy, Geophysical methods
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
İnceleme alanı, Anadolu'nun paleotektonik dönem coğrafyasının önemli tektonik yapılardan olan İzmir- Ankara kenet kuşağı içerisinde yer almaktadır. Akpınar ve çevresinde Üst Kretase-Paleosen yaşlı Bornova Karmaşığına ait kayaçlar sunmaktadır. Filiş fasiyesinde çökelmiş olan kumtaşı-şeyl matriksinin içinde blok konumlu olarak bulunan karstik kireçtaşları geniş yayılım sunar ve arazideki gerek soğuk gerekse sıcak suların akifer sistemlerini oluştururlar. Özellikle Jura yaşlı dolomitik kireçtaşlarında karstlaşma çok yaygın olduğundan bu kayaçlar sıcak sular için uygun hazne kayaları oluşturabilir. İnceleme alanındaki sıcak ve soğuk suların fiziksel ve kimyasal özellileri birbirlerine benzerlik sunmaktadır. Suların fizikokimyasal analiz sonuçlarına göre çizilen Yarı Logaritmik Scohoeller Diyagramında iyonları birleştiren doğrular birbirine yaklaşık paralel görünmektedir. Ilıkpınar ve Akpınar mevkilerinde karstik Jura yaşlı dolomitik kireçtaşlarından kaynak ve sondajlardan elde edilen sıcak sular 25?27 0C sıcaklıkta olup Ca-Mg-HCO3 ?SO4 tipindedir. Elektriksel iletkenlik değerleri yaklaşık 465?1554 ?mho/cm arasında değişmektedir. Tez kapsamında yapılan jeotermometre uygulamalarına göre akifer sıcaklığı 100 0C altında olduğu tahmin edilmektedir. Bölgedeki termal sular içme ve kullanma suyu kriterlerine uygun sular olup, Manisa ili su ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamaktadır. Jeofizik arama yöntemleri, jeotermal alanların hem araştırılmasında hem de geliştirilmesinde ve doğrudan gözlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Sıcaklık anomalilerini doğrudan doğruya gösteren ve mekanik sondaj yerlerinin belirlenmesinde en etkili yöntemler, termal ve jeoelektrik yöntemlerdir. Tez kapsamında inceleme alanını içine alan DSİ' nin 1977 yılında yapılan Manisa-Turgutlu Ovası İlave Jeofizik Etüt Raporun yer elektrik kesitleri, CorelDraw 12 programı kullanılarak kesitler değiştirilerek yeniden oluşturuldu. Değerlendirme sonucu alüvyon kalınlığının 100 ile 150 metre arasında değiştiği ve iyi bir akifer özelliği taşımadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Investigation area, to be found in the very important structur Izmir Ankara clamp zone, paleotectonic era geography of the anatolia. Upper Cretaceous-Paleocene Bornova Melange rocks which were deposited in flysch facies outcrop in the study area. Limestones located as blocks in the matrix of the Bornova Melange are the aquifers of both thermal and cold ground waters. Particularly, Jurasic aged dolomitic limestones are highly karstified and form reservoir rocks of thermal fluids. Chemical properties of cold ground waters and thermal waters are similar. According the Schoeller diagram of waters of wells in study area lines combining the anions and rations are approximately parallel. Thermal waters obtained from springs and drilled wells in Ilıkpınar and Akpınar are also Ca-Mg-HCO3 type with 25-27°C discharge temperature and electrical conductivity values about between 600} mho/cm. Thermal waters are suitable to be used as potable and irrigation waters and they supply a part of the water demand of Manisa. The results obtained by several geotermometers showed that the estimated reservoir temperature is under 100 0C. Thermal waters in city area are suitable for drinking and supply an important part of water demand of Manisa vicinity. Geophysical exploration methods play in important role in the fields of geothermal exploration, development and observation studies. Thermal and geoelectrial methods are the most effective methods which shows the temperature variation anomalies and mechanical drilling places. But, when the other methods of gravity, magnetic, radiometric, well geophysics and well logs can be used in conjunction with seismic tomography, apart the mentioned geophysical exploration method, better results could be obtained. The data in the geophysical report for Manisa ? Turgutlu plain (DSI, 1977) were reconstructed by CorelDraw 12. Assesment of the geophysical data show that aqufer thickness is about 100 ? 150 m.