A comparative study of two costing methods in a sea products firm
Su ürünleri üreten bir firmada iki maliyetlendirme metodunu kıyaslama çalışması
- Tez No: 213051
- Danışmanlar: PROF.DR. G. MİRAÇ BAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Faaliyet tabanlı maliyetlendirme, geleneksel maliyetlendirme, kıyaslama, Activity based costing, traditional costing, comparison
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüzde teknoloji ve üretim sistemleri alanlarındaki gelismelere paralel olarak isletmelerin rekabet güçlerinin artıs göstermesi, firmaların ürün fiyatlarının pazara giris ve pazarda kalıcılık saglanması açısından çok daha fazla önem kazanmasına neden olmustur. Bu yüzden isletmelerin ürün maliyetlerini dogru ve güvenilir bir biçimde belirlemis olması çok önemlidir. Bu tezde ürün maliyetlendirme ile ilgili olarak faaliyet tabanlı maliyetlendirme sistemi sunulmustur ve su ürünleri üreten bir firmada bu sistem kullanılarak bir problem çözülmüstür. Tutarlı bir uygulama yöntemi izlemek için bir uygulama rehberi hazırlanmıstır. lk olarak firmanın mevcut maliyet yapısı incelenmis ve firmadaki problem belirlenmistir. Problemin çözümünde faaliyet tabanlı maliyetlendirme sistemi kullanılmıstır. Projenin sonunda ABC ve geleneksel maliyetlendirme metotlarının sonuçlarının karsılastırılması yapılmıs ve sonuçlar degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
Today, the raising of competitive power in parallel with developments in technological and production system fields has caused firm product prices to gain more importance as regards entering and attaining permanency in the market. So, it is very important that product costs are determined by the enterprises in a suitable and reliable way. In this thesis, an Activity Based Costing (ABC) system is presented related to product costing, and by using this system a problem was solved in a watergoods firm. An application guide is prepared in order to follow a proper implementation roadmap. Initially, the existing cost building system of the firm is investigated and the problem is defined in the company. The ABC system is used to solve the problem. A comparison of the results of ABC and the traditional costing system was also presented at the end of the project and the results are evaluated.