Betonarme perde-çerçeve sistemlerinin yatay yükler altında analizi
Structural analysis of reinforced concrete shearwall-frame systems under lateral loads
- Tez No: 213052
- Danışmanlar: PROF.DR. YILDIRIM ERTUTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapısal düzensizlikler, Kapasite Spektrumu Yöntemi, dogrusal olmayan statik artımsal itme analizi, performans noktası, performans seviyesi, Structural irregularities, pushover analysis, Capacity Spectrum Method, performance point, performance level
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalısma kapsamında; yüksek yapı tasıyıcı sistemlerinde tasarım asamasında, depremin olusturdugu yatay yük etkileri altında tasıyıcı sistemin kapasite tüketimi ve yıkılmasına neden olan yapısal düzensizlikler anlatılmıstır. Yatay yükler etkisi altında çok katlı yapı sistemlerinde, 2007 Türk Deprem Yönetmeliginde belirtilmis olan burulma düzensizligi, döseme süreksizlikleri, planda çıkıntılar bulunması, komsu katlar arası dayanım düzensizligi, komsu katlar arası rijitlik düzensizligi durumları incelenmistir. Ayrıca, yapı sistemlerinin deprem etkileri altında dogrusal olmayan statik artımsal itme analizi ile mevcut yapıların performans seviyesinin belirlenmesi yöntemlerinden Kapasite Spektrumu Yöntemi konusunda açıklamalar yapılmaktadır. Projeleri mevcut sekiz katlı betonarme bir yapı, ETABS analiz programı yardımıyla yeniden modellenmis ve ATC 40'da yer alan Kapasite Spektrumu Yöntemi ile performans degerlendirilmesi yapılmıstır. Ayrıca, mevcut yapının zemin kat yüksekligi arttırılıp zayıf kat düzensizligi yaratılarak performans seviyesi belirlenmis ve iki yapının performans seviyeleri arasındaki farklılıklar irdelenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, structural irregularities are observed which cause to capacity exhaust and collapse of multistory systems under lateral earthquake loads when design of this systems. For this purpose, it is studied on torsional irregularity, floor discontinuities, projections in plan, adjacent story strength irregularity (weak story), adjacent story stiffness irregularity (soft story), which determine in 2007 Turkish Earthquake Code in multistory systems under lateral earthquake loads. It is intended to determine the performance levels of structural systems under earthquake effects by using the Capacity Spectrum Method which is used to determine performance levels of structures by considering structural capacity obtained from pushover analyses. Eight-story reinforced concrete 3D wall-frame system is designed in ETABS Structural Analysis Program and the performance levels are determine by using the Capacity Spectrum Method which is in ATC 40. Eight-story reinforced concrete 3D wall-frame system is designed again with adjacent story stiffness irregularity (weak story). It is determined difference of the performance levels of two eight-story reinforced concrete systems.