Marmara denizi hidrolojisi ve sirkülasyon sistemi
Hydrography of Marmara sea and circulation system
- Tez No: 213062
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDEM SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
- Anahtar Kelimeler: Marmara denizi, fiziksel özellikler, akıntı sistemi, deniz suyu seviyesi farkı, Marmara Sea, physical characteristics, current system, sea level difference
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı Marmara Denizi hidrolojisi ve sirkülasyon sistemini incelemektir. Akıntı sistemi Princeton Sirkülâsyon Modeli kullanılarak üç boyutlu olarak yüksek çözünürlükte ele alındı. Genel Marmara akıntıları iki büyük kuvvetin etkisinde meydana gelirler. Akıntılar su seviyesi farkından Karadeniz'den Ege Denizi'ne doğru yüzeyden akarlarken yoğunluk farkından ise Ege Denizi'nden Karadeniz'e alt tabaka suyu olarak ulaşırlar. Bu nedenle model çalışmaları bu iki kuvvetin etkisi göz önüne alarak 1992 Ekim, 1993 Şubat ve Temmuz dönemlerine ait verilerle çalıştırıldı. Modele termohalin kuvvetler uygulanarak sadece sıcaklık ve tuzluluk farklılıklarından oluşan akıntı desenleri hesaplandı. Daha sonra deniz suyu seviyesi farkından oluşan akıntıların hesaplanmasını incelendi. Bu çalışmada ele alınan diğer bir konu Marmara baseninin fiziksel özelliklerinin diğer basenlerin (Saroz, Kuzey Ege ve Orta Ege) fiziksel özellikleriyle karşılaştırılmasıdır. Marmara basenin alt suyunun yenilenme zamanının uzun olduğu bu karşılaştırmalar sonucunda görülmüştür. 1992 Ekim, 1993 Şubat, Temmuz ve kış, 1992 bahar, güz, 1991 yaz dönemlerine ait veriler OCEAN DATA VIEW (ODV) programı kullanılarak analiz edilmiştir. Havza içerisinde bulunan Karadeniz ve Akdeniz kaynaklı su kütleleri nasıl bir dağılım gösterdiği T-S analiziyle bulundu. Marmara Denizi hidrolojisi çeşitli dikey kesitlerde ve Marmara Denizi değişik basenlerinde incelendi. Sonuçlar Marmara Denizi sirkülasyonun temel özelliklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the hydrology and circulation of Marmara Sea. The current system is taken up as three dimensional by using Princeton Circulation System. The common Marmara currents come into existence by the influences of two great forces. While the currents run from surface through Black Sea to Aegean Sea due to stream level difference; they reach to Black Sea from Aegean Sea as layer streams due to density difference. So that the model studies are operated by considering these two forces with the data?s belong to periods of 1992 October, 1993 February and July. By applying thermohaline forces to the model, the flow patterns which occur only from differences of temperature and salinity are estimated. Afterwards calculations of currents that occur due to sea level difference are investigated. Another subject that is considered in this study is the comparison of the physical characteristics of Marmara seabed (depth sea) with other seabed?s (Saroz, North Aegean, Middle Aegean) physical characteristics. It is seen from these studies that the replacement time of Marmara seabed?s sub stream is long. The data belong to 1992 October, 1993 February, July and winter, 1992 spring, winter, 1991 summer periods are analyzed by using Ocean Data View(ODV) program. The distribution how the stream masses inside basin show is found by T-S Analysis. Marmara Sea hydrology is investigated by vertical cross section and various seabeds of Marmara Sea. Results show the main properties of Marmara Sea circulation.