Tekstil sektöründe model bir yatırım projesi uygulaması
An application of a model investment project in textile field
  1. Tez No: 213061
  2. Yazar: MUSTAFA NEJAT GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YALÇIN BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım, proje, yapılabilirlik (fizibilite), Investment, project, feasibilty
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 517
Özet
Yatırım; konusu ne olursa olsun kısaca, bir kaynak transferi sonucunda katma değer elde edilmesidir. Bilimin (ki buna sosyo-ekonomik kriterler de dahildir), iç ve dıs piyasa kosullarının tüm verileri değerlendirilerek mutlaka rasyonel sonuç alınmalıdır. Bu düsünce baz alınarak tez üç ana bölümde hazırlanmıstır: 1. Yatırım, proje, yapılabilirlik (feasibility/fizibilite) kavramları konusunda çesitli resmi kurumların yayınlarından da yararlanarak teorik bilgiler ve uygulamada takip edilecek yöntemler hakkında genel bilgiler verilmistir. 2. Bir yatırım projesinde düsünce asamasından, yapılabilirlik çalısması sonucuna göre, karar asamasına kadar izlenecek yollar detaylarıyla ortaya konulmustur. Bunun için ana sektör tekstil seçilmis; alt sektör belirtilmemistir. Aslında her sektörün kendine özgü spesifik kriter ve kosulları belirtildiği takdirde bu çalısma, sektörel olarak genellestirilebilir. 3. Alt sektör olarak orta ölçekte bir ring pamuk iplik tesisi örnek alınmıs ve böyle bir tesisin Türkiye'de kurulabilmesi için mümkün olan tüm iç ve dıs gerçek maliyet rakamları baz alınarak hesaplamalar yapılmıstır. Bu çalısma; her ülkenin kendi kosulları dikkate alınıp değerlendirilerek yapıldığı takdirde, daha genis bir anlam kazanmıs olur. Yatırım kararı alındıktan sonra uygulanması her ne kadar bir proje bütünlüğü içinde düsünülebilirse de, bu tezin kapsamı içinde değildir. Aslında çok iyi hazırlanmıs bir projenin, bazı küçük revize ve eklemelerle (çalısmada belirtilecektir) uygulamada da kullanılması gerekir. Yatırım uygulaması sonunda tesis son derece verimli ve randımanlı çalısmalıdır.
Özet (Çeviri)
The investment is to obtain added value at the result of transfer of the capital and similar sources; no matter what its subject is. By evaluating all data from science (included social and economical) and condition of market, it has to be gotten rational conclusion. Based on this concept the thesis has been prepared in three main section: 1. By utilizing from also official issues, it has been given theoretical information on concepts of investment, project, feasibility and general information on the methods of implementation. 2. All processes which have to be followed by the management have been explained with details, starting from the idea of the investment until the decision of the investment according to the result of feasibility project. For his purpose textile has been selected as main field, it has been not defined sub branch. As a matter of fact, if it is defined specific criterias of each investment branch then this thesis can be generalized. 3. On the third part, referring the model of investment created at the second part; it has been made sampling and for this aim, it has been selected cotton ring yarn spinning mill based on the real cost figures in order to establish in Turkey. If it is take into consideration the conditions of each country then this study can gain more general meaning. After the decision of investment then implementation of the project actually is the part of the project. However this is not the subject of this thesis. Actually, if the project has been prepared vey properly then it can be applied may be with small revises. At the end of the construction, the plant must run effectively.