Preparation and characterization of chitosan - clay biocomposites
Kitosan- kil biyokompozitlerin hazırlanması ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 213063
  2. Yazar: AYLİN ALTINIŞIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KADİR YURDAKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Chitosan, biocomposite, montmorillonite, thermal properties
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Kitosan kil biyokompozitlerin hazırlanmasında nano-doldurucu olarak montmorillonit(MMT), kitosan ve kilin çözünmesi ve dagılmasında da seyreltik asetik asit çözücü olarak kullanılmıstır. MMT yüklemesinin biyokompozit üzerindeki etkisi arastırılmıstır. Kitosan/MMT biyokompozit sistemleri farklı karakterizasyon yöntemleriyle (FTIR, DSC, TGA ve SEM) incelenmistir. Kitosan biyokompozitinin morfolojisi ve özellikleri saf kitosan ile karsılastırılarak çalısılmıstır. FTIR ve SEM sonuçları, düsük MMT içerikli kompozit yapıların dagınık ve araya girmis yapıda oldugunu ve yüksek MMT içerikli kompozit yapıların ise araya girmis ve birikmis yapıda olduklarını göstermistir. Biyokompozitlerin termal kararlılıkları DSC ve TGA/DTG ile, mekanik özellikleri ise çekme deneyleriyle belirlenmistir. Sonuç olarak kitosan matriksine kil eklenmesiyle kitosan filminin gerilme kuvveti artmıs ve filmin esnemesi azalmıstır. Anahtar Kelime: Kitosan, biyokompozit, montmorillonit, termal kararlılık
Özet (Çeviri)
Chitosan-clay biocomposites have been prepared in which montmorillonite (MMT) is used as nanofiller and diluted acetic acid is used as solvent for dissolving and dispersing chitosan and montmorillonite respectively. The effect of MMT loadings in biocomposites has been investigated. The characterization with different methods (FTIR, DSC, TGA, and SEM) on chitosan/MMT biocomposites systems was examined. Morphology and properties of chitosan biocomposites have been studied compared with those of pure chitosan. The FTIR and SEM results indicated the formation of an intercalated-and-exfoliated structure at low MMT content and an intercalated-and-flocculated structure at high MMT content. The thermal stability and the mechanical properties of the composites were also examined by DSC, TGA/DTG and tensile strength measurements, respectively. The dispersed clay improves the thermal stability of the matrix systematically with the increase of clay loading. Tensile strength of a chitosan film was enhanced and elongation-at break decreased with addition of clay into the chitosan matrix.