Uranyumun cevher hazırlama metodları ile zenginleştirilmesi
Enrichment of uranium with mineral processing methods
- Tez No: 213075
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EROL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Uranium, mineral processing, leach, roasting, microwave
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışma temel olarak teorik ve deneysel olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısım teorik çalışma olup, ikinci ve üçüncü bölümlerde anlatılmıştır. İkinci bölüm; uranyumun fiziksel ve kimyasal yapısı, tarihi, kullanım alanları, cevherin mineralleri ve orijini, Dünyadaki ve Türkiye'deki rezerv durumları,üretim süreçleri ile üretim yapan önemli kuruluşları ve ürün fiyatlarını kapsamaktadır. Üçüncü bölüm ise deneyi destekleyecek bilgilerle donatılmıştır. Kavurma, asidik liç, bazik liç ve katı sıvı ayırımı hakkında geniş bilgiler verilmiş ve deneysel çalışmalarda kullanılan parametrelerin belirlenmesinde bu bölümden yararlanılmıştır. Dördüncü bölümde deneysel kısım yer almaktadır. Araziden numune alınan cevhere yapılan elek analizleri, minerolojik yapının incelenmesi, ICP testi, cevherin mikrodalga sonrası ve kavurma sonrasındaki liç testleri bu bölümün konusu dahilindedir. Anahta Kelimeler: Uranyum, cevher hazırlama, liç, kavurma, mikrodalga
Özet (Çeviri)
This study is composed of two parts which are theoretical and experimental. First part, including theoretical knowledge was told in the second and third chapters. Second chapter is comprised mainly of physical and chemical structure of uranium, uranium history, utilizations of uranium, uranium minerals and their origins, uranium deposits in the World and Turkey, production prosesses and companies producing uranium and related products. Third chapter was equiped with the knowledge which would back up the experimental part. Information was given about roasting, acidic leaching, alkaline leaching and liquid-solid separation and due to this section, experiment parameters were clarified. The results of the experiments are presented in the fourth chapter. This chapter includes sampling, sieve analysis tests, determination of uranium ore mineralogy, ICP tests and leach tests after roasting and microwave irradiation of the ore.