MS segmentation by using MRI images
MR görüntüleri kullanarak MS bölütlemesi
- Tez No: 213079
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET ÖZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Multiple Sclerosis, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Bölütleme, Yapay Sinir Ağları, Fuzzy C-Means, K-Means, Kümeleme, Temel Bileşen Analizi (PCA), Bağımsız Bileşen Analizi (ICA), Multiple Sclerosis, Magnetic Resonance Imaging, Segmentation, Artificial Neural Network, Fuzzy C-Means, K-Means, Clustering, Principle Component Analysis (PCA), Independent Component Analysis (ICA)
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Multiple Sclerosis (MS), merkezi sinir sistemi, beyin ve omuriliği etkileyen bir hastalıktır. MS lezyonlarının içsel heterojen yapısı MR görüntülerine yansır ve lezyonların sağlıklı beyin dokusundan ayrılması sırasında zorluklarla karşılaşılır. Lezyonların otomatik bölütlenmesi MS'in tanımlanması ve izlenmesi açısından gereklidir. Bu çalışmada, MS lezyonlarının bölütlenmesi için farklı doku sınıflandırma teknikleri karşılaştırıldı. Yapay sinir ağları, güdümlü yöntem olarak dikkate alındı. Bağımsız bileşen analizi (ICA) ve temel bileşen analizi (PCA) ile birleştirilmiş fuzzy c-means, k-means ve k-medoid kümeleme yöntemleri ile çok seviyeli geri yayılım sinir ağları algoritmaları karşılaştırıldı ve sonuçlar değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Multiple Sclerosis (MS) is a disease of the central nervous system, brain and spinal cord. The inherent heterogeneity of MS lesions, which is reflected on MR images, causes some of the difficulties encountered while attempting to separate lesions from healthy brain tissue and cerebro-spinal fluid. Automated segmentation of the lesions is useful for trace and diagnosis of MS. In this study, different tissue classification techniques are compared for segmentation of the MS lesions. Artificial neural networks are considered as supervised segmentation techniques and clustering algorithms are considered as unsupervised techniques. Fuzzy C-Means, K-Means and K-medoid clustering techniques with Principle Component Analysis, Independent Component Analysis and Multi Layer Back Propagation Neural Network algorithms are compared and results are evaluated.