Çokrağan - Yukarı Karacahisar (Banaz-Uşak) karstik kaynaklarının hidrojeolojik incelenmesi
Hydrogeological properties of Çokrağan - Yukarı Karacahisar (Banaz-Uşak) karstik springs
  1. Tez No: 213080
  2. Yazar: MEHMET ORUÇ BAYKARA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜNSAL GEMİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Geological Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme Miktarı, Bosalım Katsayısı, Hidrojeoloji, Karst, Recharge volume, Discharge coefficient, Hydrogeology, Karst
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Çokragan Kaynagı, Usak İli Banaz İlçesine baglı Y. Karacahisar Köyü sınırlarında bulunmaktadır. Çokragan Kaynagı çevresindeki kayaçlar alttan üste dogru; Jurasik yaslı kumtası sist ve rekristalize kireçtasları, bu birimlerin üzerine uyumsuz olarak gelen Tersiyer yaslı peridotit, serpantinit, dasit tüf, dasit andezit, silisifiye zon ve volkanik konglomera, kumtası, bazik tüf birimleri yer alır. En üstte ise açısal uyumsuzlukla gelen alüvyon yer almaktadır. Çokragan Kaynagı'na ait debi ölçüm verileri kullanılarak, kurak dönem alçalma egiminden Maillet esitligindeki bosalım katsayıları hesaplanmıstır. Her alçalma dönemi için ayrı ayrı hesaplanan bosalım katsayılarının aritmetik ortalaması alınarak kaynaga ait ortalama bosalım katsayısı bulunmustur. Her kurak dönem sonundaki dinamik rezervler hesaplanmıs ve ardısık yılların dinamik rezervleri arasındaki farklardan, dinamik rezerv degisimleri bulunmustur. Hesaplanan bir su yılına ait dinamik rezerv degisimi ile, o su yılı boyunca kaynaktan bosalan su miktarının toplamı ve beslenme miktarı bulunmustur. Çokragan Kaynagı'ndan ve yakın çevresinden çıkan sulardan örnekler alınmıs, bu alınan su örnekleri üzerinde yapılan jeokimyasal analiz sonuçlarına göre suların hidrojeolojik özellikleri ortaya konmustur. Sular Piper, Schoeller, Wilcox ve ABD Tuzluluk diyagramlarında degerlendirilmistir. Su örnekleri fasiyes tiplerine göre sınıflandırıldıklarında, inceleme alanında yeralan sular genellikle kalsiyum ? magnezyum ? sülfat ? bikarbonat, kalsiyum ? magnezyum ? sülfat su tipindedir. Bölgede meydana gelen tektonik hareketlerin etkilerini, yeraltı su seviyelerindeki oynamaları ve bölgenin jeomorfolojik geçmisini belirlemek amacıyla Çokragan Kaynagı'nın çıkıs noktasında yeralan, Çokragan Magara'sının jeolojik ve jeomorfolojik özellikleri incelenmistir. Bu incelemeler sonucunda bölgede su seviyesinin iki kere alçaldıgı, tektonik hareketlerin siddetli olmadıgı gözlemlenmistir. Ayrıca Çokragan Magara'sının çok uzun, metrelerce genis galerilere sahip olması ve labirentimsi bir yapıda olması, olustugu kireçtaslarında çatlak sistemlerinin iyi gelistigini ve yeraltı su seviyesinin uzun süreler degismedigini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Study area covers Cokragan spring and its vicinity which is in Banaz, county of Usak. The oldest rocks of the area is Jurassic aged sandstone schist and recrystallized limestone. These rocks are overlain with unconformity by the Tertiary aged peridotite, serpentinite, dacide tuff, dacide andesite, silicified zone and volcanic conglomerate, sandstone and basic tuff rocks. Quaternary aged alluvial deposits covering the old units with angular uncorfimity. To calculate the Cokragan spring recharge and discharge quantity according to years, montly flow data were taken from State Hydraulic Works (DSI). By using Cokragan spring flow data, dry season inclinations were computed and discharge coefficients were calculated. Cokragan spring?s average discharge coefficient was found by calculating mean of seperatly calculated each dry season discharge coefficients. Each dynamic reserves, at the end of dry season, were calculated and dynamic reserve changes were computed by the difference between dynamic reserves of consecutive years. By using the calculated dynamic reserve change of a water year, the discharge and recharge quantity of Cokragan Spring was found for the calculated water year. Water samples were collected from the area to determine the hydrogeological properties. Hydrogeological properties were determined by using geochemical analyse of selected water samples from the study area. Analyses results were evaluated by plotting on the Piper, Schoeller, Wilcox and USA-Salinity diagrams. Hydrochemical facies type of the water samples are generally calcium-magnesiumsulphate- bicarbonate, calcium-magnesium-sulphate. The geological and the geomorphological properties of Cokragan cave were investigated to define the effects of the tectonic activities, the geomorphological background and the changes in the groundwater level that occured at the study area. According to these investigations, water levels were diclined twice and tectonic activities were not very forcefulness. Furthermore, fissure systems of the rocks that Cokragan cave was formed, are well developed.