The effect of SBS based polymer modified bitumen and bituminous mixtures on the performance of pavements
SBS bazlı polimer modifiye bitümün ve bitümlü karışımların kaplama performansına etkileri
- Tez No: 213099
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERHAN TANYEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Polimer Modifiye Bitüm, SBS, Reoloji, Polymer Modified Bitumen, SBS, Rheology
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Taşımacılığın yüzde doksanının karayolu ile yapıldığı ülkemizde, günümüzde dingil yükleri ağırlaşmakta, trafik de artmaktadır, bu yüzden geleneksel kaplamalar günden güne yeterliliğini yitirmektedir. Geleneksel kaplamaların yetersizliği, mühendisleri kaplama özelliklerini iyileştirmek için yeni yöntemler arayışına itmiştir. Bu tezde, sözü geçen yöntemlerden ülkemizde en çok kullanılanı olan modifikasyon üzerinde durulmuş, katkı maddesi olarak ülkemizde yaygın olarak kullanılan SBS bazlı bir polimer seçilmiştir. Tezin amacı ise, kullanılan bu SBS bazlı katkı maddesinin optimum kullanım yüzdesinin belirlenmesidir. SBS bazlı polimerin ağırlıkça %2 , %3, %4, %5 ve %6 oranlarında saf bitume eklenmesi sonucu 5 ayrı tip modifiye bitüm elde edilmiştir. Elde edilen modifiye bitümler ve saf bitüm ile penetrasyon, yumuşama noktası, ince film halinde ısıtma, ince film halinde ısıtma sonrası penetrasyon, ince film halinde ısıtma sonrası yumuşama noktası ve depolanabilirlik stabilitesi deneyleri yapılmıştır. Modifiye ve saf bitüm kullanılarak 54 adet Marshall briketi üretilmiştir. Bu briketlerin üçte biri kısa dönem yaşlandırılmış, üçte biri ise uzun dönem yaşlandırılmıştır. Daha sona bütün bu numuneler ile indirek çekme gerilmesi deneyi yapılmıştır. Elde edilen sonuçların irdelenmesiyle, sözü geçen katkı maddesinin bitüm üzerindeki etkileri araştırılmış ve deney sonuçlarına dayanarak elde edilen modifiye bitümün, seçilen katkı oranları için, performans analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our country in which ninety percent of transportation is carried out by highways, nowadays axle loads are becoming heavier and traffic is rapidly increasing, hence the traditional pavements have been losing their efficiency day by day. This efficiency loss of traditional pavements forced the pavement engineers to search new methods to improve the properties of pavements. This thesis is emphasized on, one of those methods which have the most use in our country, modification. In the modification of the bitumen an SBS based polymer, one of the frequently used modifiers in our country, is chosen as the additive. The main purpose of this thesis is to determine the optimum usage percentages of this SBS based additive. In the consequence of adding 2%, 3%, 4%, 5% and 6% SBS based polymer by weight to pure bitumen, five different types of modified bitumen samples has been produced. Penetration, softening point, thin film oven, penetration after thin film oven, softening point after thin film oven and storage stability tests were performed with these modified bitumen samples and pure bitumen. 54 HMA (hot mix asphalt) samples were produced with pure and modified bitumens. One third of these briquettes were exposed to short term ageing process, one third were exposed to long term ageing process. Afterwards all of the samples were subjected to the indirect tensile strength test. With results examined, affects of the additive on bitumen has been researched and depending on the laboratory test results, performance analysis of the obtained modified bitumen has been performed at the chosen mixing percentages of the additive.