Hisarcık (Kütahya) Çevresindeki Neojen Birimlerinin Stratigrafisi, Mineraloji-Petrografisi Ve Jeokimyası
Stratigraphy, Mineralogy-Petrography and Geochemistry of Neogene Units in The Hisarcık (Kütahya) Field
- Tez No: 213098
- Danışmanlar: PROF.DR. CAHİT HELVACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Emet bor tuzu havzası, Erken-Orta Miyosen tortullasması, Miyosen volkanizması, Early-Middle Miocene sedimentation, Emet borate basin, Miocene volcanism
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Ekonomik Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Çalısma alanında tanımlanan Erken Miyosen dönemine ait Hacıbekir Grubu kaya birimleri, Neojen öncesi temel kayaların üzerine açılı uyumsuzlukla gelen ve alüvyal yelpaze ortamında çökelmis kırıntılı kayalardan yapılı Tasbası formasyonu ile baslar. Tasbası formasyonu, kalkalkali karakterli asidik lav ve türdes tüflerden olusan Akdag volkanitleri tarafından kesilir ve örtülür. Gölsel çökellerden olusan Kızılbük formasyonu, yanal-düsey geçis iliskisiyle alüvyal çökellerin üzerine gelir. Riyolitik karakterli ignimbirit ve kül döküntüsü tüf düzeylerinden olusuk Köpenez tüfü, Kızılbük gölsel istifinin içinde yer alır. Hacıbekir Grubu üzerine uyumsuz olarak Emet Grubuna ait birimler gelir. Emet Grubu kaya birimleri, Dereköy ve Hisarcık çevresinde iki farklı stratigrafi düzeni sergiler. Hisarcık çevresinde, alüvyal yelpaze çökellerinden olusuk Kızılyar formasyonu üzerine, gölsel çökellerden yapılı Hisarcık formasyonu gelir. Hisarcık formasyonu, alttan üste, geçis horizonu konumundaki Doganlar üyesi, boratlı düzeyleri barındıran İgdeköy üyesi ve kireçtası egemen istifiyle simgelenen Espey üyesinden olusur. Dereköy çevresinde ise -Kızılyar formasyonunun yanal eslenigi konumundakiakarsu çökellerinden olusuk Ören formasyonu üzerine gelen gdeköy üyesinin boratlı gölsel çökelleri, üst kesimlere dogru alüvyal çamur kayalarının simgeledigi kırıntılı düzeylere derecelenir. Alkali trakiandezit karakterli Dereköy volkaniti bu birimleri keser ve örter. Ören formasyonu bu çalısmada ilk kez tanımlanmıstır. Egemen olarak KKB-GGD dogrultulu normal faylar tarafından temsil edilen tektonik etkinligin yüksek oldugu çalısma alanı, Erken Orta Miyosen'de baslayan ve günümüze kadar süren jeotermal etkinlikler açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Stratigraphic units of Hacıbekir Group dated as Early Miocene, start with Tasbası formation comprised of alluvial fan deposits. It overlies pre-Neogene rock units with angular unconformity. Formation is cut and covered by calc-alkaline Akdag volcanics consisting of acidic lavas and homogeneous tuffs. Kızılbük formation which represented lacustrine deposits, overlies alluvial fan deposits with lateral and vertical transition. Köpenez tuff occurs in Kızılbük lacustrine formation. It consist of rhyolitic ignimbrit and ash-fall tuff levels. Stratigraphic units of Emet Group, unconformably located on Hacıbekir Group units. This shows that two different stratigraphic settings at Dereköy and Hisarcık fields. At nearby Hisarcık, lacustrine Hisarcık formation overlies alluvial Kızılyar formation with transition. Hisarcık formation consists three member from the bottom to the top; Doganlar member which occur as transition zone, gdeköy member including borate-bearing deposits, and Espey member consisting of dominantly limestone rocks. Fluvial Ören formation occurs instead of Kızılyar formation at nearby Dereköy as a counterpart. Borate-bearing lacustrine deposits of gdeköy member which grades into the alluvial madstones at upper levels, conformably overlies Ören formation. Dereköy volcanic which is charachterised by trachy-andesitic alkaline type cut and covers İgdeköy member. This study is first, which described Ören formation. Tectonic activity is highly in study area which represented dominantly NNW-SSE trending normal faults. The study area is considerable about geothermal activities which started in Early Middle Miocene and continued up to the present.