Data analysis for municipal treatment plants in izmir city
İzmir ili evsel atıksu arıtma tesislerinin veri analizi
  1. Tez No: 213112
  2. Yazar: ELİF PINAR ERDEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYSEGUL PALA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Data analysis, statistical analysis, wastewater, biological treatment
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1
Özet
Izmir Metropolu dinamik bir nüfusa sahiptir. 2000 yılı genel nüfus sayımı sonuçlarına göre yıllık % 2,238' lik bir nüfus artış oranına sahiptir (Turkiye Devlet Istatistik Enstitusu [DIE], 2005). Artan nüfusu nedeniyle Izmir Evsel Atıksu Arıtma tesisinin kurulmasından sonra ikinci bir arıtma tesisine ihtiyaç duyulmuştur.Bu ihtiyaç ta Guneybati arıtma tesisiyle karşılanmaktadır. İzmir Evsel Atıksu Arıtma Tesisi'nin proje başlangıcı 1969 yıllara dayanmaktadır. Proje zaman içerisinde çeşitli revizyonlardan geçirilmiş, 1996 yılında hazırlanan fizibilite raporu doğrultusunda proses değişikliğine gidilmiş, bu doğrultuda da ihale edilerek inşaat tamamlanmış ve 2001 yılı başında ise işletmeye alınmıştır. Guneybati Atıksu Arıtma Tesisi, Izmir Büyük Kanal projesi kapsamında inşa edilen 2. tesistir. İnşaatı 8 ayda tamamlanmış ve 2003 yılında da işletmeye alınmıştır. Tesise Guzelbahce ilçesinin ve Narlıdere Askeri alanından toplanan atıksular gelmektedir Foca Atıksu Arıtma ve Deniz Deşarjları Tesisleri, İller Bankası tarafından yaptırılan kanalizasyon projesinin bir parçası olarak tasarlanmıştır. Finansmanının tamamı dış kredi (İspanyol Hükümeti) ile sağlanmış. Pridesa-Çevtaş Konsorsiyumu tarafından inşa edilerek 2004 yılında işletmeye alınmıştır. Bu çalışmada, İzmir, Guneybati ve Foca Atıksu Arıtma Tesisleri' nin giriş ve çıkış ünitelerinden alınan numunelerden elde edilen proses verileri, kirlilik yuklerinin birbirlerine etkisi ve bu yuklerin tesislerin performanslarına etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla, istatistiksel analiz teknikleri kullanılarak karşılaştırılmıştır.Ornekler komposite olarak toplanmış ve bu orneklerden deneylere dayalı veriler elde edilmiştir. İlk olarak ham verilerin frekanslarının, dağılımlarının, homojenliklerinin, tanımlayıcı istatistiklerinin, regresyon ve korelasyon değerlerının bulunması için SPSS (Sosyal Bilimler için İstatistiksel Paket) programi ile analizleri yapılarak grafikleri çıkarılmıştır
Özet (Çeviri)
Izmir City has a dynamic population with a growth rate of 2.28 % according to the census in 2000 (Turkiye ?statistik Kurumu [TÜ?K], 2005). By the increase of population, new municipal waste water treatment plants are been required. Therefore first of all Izmir Municipal Waste Water Treatment Plant (IMWWTP) was constructed and then Guneybatı Waste Water Treatment Plant (GWWTP) and Foca Waste Water Treatment Plant (FWWTP) were constructed to meet the increased requirements. Planning of IMWWTP project goes back to 1969. Project had been revised several times and finally process had been changed in accordance with the feasibility report in 1996, and construction has been completed and started to operate in 2002. GWWTP is the second plant constructed as a part of Great Channel Project. After a construction period of eight months the plant started work on 2003. Wastewater from Guzelbahce Town and wastewater from military unit located in Narlıdere region is collected and transferred to this plant. Foca Waste Water Treatment Plant (FWWTP) and Marine Discharge Plant had been designed by Iller Bank as a part of Sewage Collection System of Foca. The required financial support had been provided by foreign credit (from Spanish Goverment). It had been constructed by Pridesa-Cevtas Consortium and started to operate in 2004. In this thesis, influent and effluent process data of GWWTP, IMWWTP and FWWTP were analysed and compared by using statistical analysis techniques in order to evaluate effect of pollution loads on each other and the performance of wastewater treatment plants. Samples are collected as composite. In this thesis just experimental data obtained from composite samples were used. At the first hand, raw data had been analized and graphed to find frequencies, distribution, homogeneities, descriptive analysis values, regression and corelation by using a statistical software, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences).