Improving voice quality in voip
İnternet üzerinden ses iletiminde ses kalitesinin yükseltilmesi
  1. Tez No: 213113
  2. Yazar: MEHMET FATİH TÜYSÜZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. ZAFER DİCLE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet protokolü üzerinden ses iletimi, Echo, Delay, Paket kaybı, Clarity, Jitter, VOIP, Voice over IP, Echo, Delay, Packet loss, Clarity, Jitter
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Ses kalitesi, kişinin bakış açısına göre birçok şeyi ifade etmektedir. İlk olarak, aslına uygunluğu, anlaşılabilmeyi ve analog ses sinyali karakteristiklerini tanımlama ve değerlendirme yoludur. Diğer yandan, öncelikli iletim mekanizmasının performansını açıklayabilir. Aslında ses kalitesi, bir telefon görüşmesindeki konuşma kalitesi ve sesin nitel ve niteliksel ölçümleri olarak tanımlanmaktadır. Telefon endüstrisinin değişimiyle, var olan teknolojiler farklı yollarla uygulanmakta ve yeni oyuncular devreye girmektedir. Böylece, telefon görüşmelerindeki temel ses kalitesinin devamlılığı gittikçe karmaşık bir hal almaya başlamıştır. Ses kalitesinin yıllardır sürekli olarak geliştirilmesine rağmen, şu an yeni ses paket ağları ve gereçleri önemli bir farklılaşma faktörü içerisindedir. Dolayısıyla, ucuz, güvenilir ve objektif bir yol olan ses kalitesi ölçümü çok önemli hale gelmektedir. Bu tez, internet protokolü ve ağdaki bozulmalar sebebiyle meydana gelebilecek durumları da göz önünde tutarak internet üzerinden ses kalitesinin yükseltilmesini ve faktörlerini açıklar.
Özet (Çeviri)
Voice quality can articulate lots of things because it depends on people?s point of view. First, it is a method of describing and evaluating speech fidelity, intelligibility, and the characteristics of the analog voice signal itself. On the other hand, it can illustrate the accomplishment of the underlying transport instrument. However, voice quality is identified as the qualitative and quantitative amount of the sound and conversation quality of a telephone call. Due to telephone industry?s exchange, existing technologies become valid in different means, and other players become involved. Thus, keeping on the main quality of a telephone call becomes increasingly complicated. Though voice quality has developed over the years to be regularly high and predictable, it is now a significant differentiating issue for new voice over packet (VoP) networks and equipment. As a result, achievement of voice quality in a relatively inexpensive, reliable, and objective way becomes very important. In this thesis, improving voice quality in Voice over IP and its factors as well as network impairments and their causes in a converged telephony and internet protocol (IP) network, all from the points of view of the network quality, is explained.