Aggregate production planning in a Turkish furniture company
Bir türk mobilya firmasında bütünleşik üretim planlama
- Tez No: 213120
- Danışmanlar: ÖĞR.GÖR. GÖKALP YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bütünlesik Planlama, Deneme-Yanılma Yöntemi, Lineer Programlama, Amaç Programlama, Mobilya Sektörü, Spreadsheet Yazılımları, Aggregate Planning, Trial-and-Error Method, Linear Programming, Goal Programming, Furniture Industry, Spreadsheet Solver
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Üretici firmaların bütünlesik planlama modelleri kullanmasındaki temel engel bu matematiksel modellerin oldukça karmasık bir yapıya sahip olmasıdır. Bu çalısma kullanımı oldukça basit ve sade olan deneme yanılma yöntemi gibi metodların spreadsheet yazılımlarında çözüldügü takdirde çok pratik olabilecegini göstermeyi amaçlamıstır. Daha sonra ise günümüzün rekabet içeren ve devamlı gelisen is hayatında yenilikleri takip etmek adına lineer programlama ve amaç programlama gibi metodlar da çalısmada yer almıstır. s gücü yogun bir sektör olan ve oldukça mevsimsel bir talebe sahip Türk mobilya sektörünü konu eden ve hem spreadsheet yazılımlarının hem de LINGO 8.0 gibi daha gelismis yazılımların kullanıldıgı bir uygulama da faydalı sonuçlar elde edilebilecegini kanıtlamak amacıyla bu çalısmaya eklenmistir. Ayrıca is gücü yogun bir sektörde ise alma-isten çıkarma stratejilerinin çalısanlar üzerinde negatif bir etkisi oldugu bunun yerine fazla mesai ya da taseronlara üretim yaptırmak gibi çözümlerin mobilya sektöründe daha uygun oldugu savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main obstacle that stands in the way to set up aggregate planning models in manufacturing firms is the complexity of the mathematical models. This study aims to show that simple and easy to use methods such as trial-and-error methods can be very practical when solved on spreadsheets. Then, linear programming and goal programming methods will be introduced to be able to catch up with the competitive and continuously developing business world. An application concerning Turkish furniture industry which is a very labour intensive sector with a highly seasonal demand will be conducted to demonstrate that very beneficial solutions can be achieved both using spreadsheet solvers and more developed softwares such as LINGO 8.0 and then the results will be compared. Also, it will be claimed that using hiring/firing strategies in a labour intensive industry would have a negative impact on the working personnel, so strategies like using overtime and subcontracting would be better ideas to apply in furniture industry.