Planlamada risk ve fırsatların düzenlenmesi bağlamında mevzi plan pratikleri
Ordering of risks and opportunities in planning interms of partial plan practice
- Tez No: 213121
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FUNDA AYSEL ALTINÇEKİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Risk ve Fırsatlar, Kentsel Saçaklanma, Mekan, Planlama, Mevzi Plan, Risks and Opportunities, Urban Sprawl, Space, Palanning, Partial Plan
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kentlerin olusum sürecinin ardından bu yapıyı bilimsel anlamda degerlendiren ?planlama disiplini? içerisinde bu süreç ?Kentsel Büyüme? baslıgında islenmistir. 1980 yılı sonrasındaki yapı ise Kentsel Saçaklanma olarak anlatım bulmaktadır. Bu durumun en önemli aktörlerinden birisi de Mevzii mar Planlarıdır. Sonuç olarak kentlerin günümüzde almıs oldugu durum büyüme ve saçaklanma bütünlügünde ele alınmıstır. Diger yandan kentlerin büyüme ve mevzii imar planları yolu ile saçaklandıgı yapı, sürecin kendi içerisindeki gelisimle baglantılıdır. Agırlıklı olarak ekonomik dinamikler yolu ile sekillenen süreç bütünü her dönemde bu ekonomik dinamiklerin egilimleri yolu ile toplumsal yapıya kentsel mekan üzerinde olanaklar ve fırsatlar sunmaktadır. Bu yolla islenen mekan, yeni fırsatların, diger yandan da yeni risklerin olusmasını saglamaktadır. Her döneme ait Riskler ve Fırsatlar planlama yolu ile ekonomik ve toplumsal yapıların karsıtlıgında belirlilik ve belirsizlik alanları olustururken, bu durum paralelinde her iki alansal yapının içerisinden bir mekansal düzenleme olgusu ortaya çıkmaktadır. Tez arastırmasında ele alınan plan pratikleri dogrultusunda ortaya çıkan ve farklı plan mercilerince onanan talepler dizini ile sekillenen mekansal gelisim; planlı ve plansız olmak üzere her iki türdeki mekansal yapının kendilerine özgü risk ve fırsatlar içerdigine iliskin bulguları ortaya koymakta ve kentsel gelismenin önemli bir bileseni olarak kendini gösteren mevzi plan pratiklerinin etkilerini Kemalpasa örnegi üzerinden degerlendirmeye almaktadır.
Özet (Çeviri)
The process has been taken into consideration in the concept of ?Urban Growth? within the `planning` discipline which has analyzed this structure occurred after the process of emergence of urban area, in a scientific way. One of the most important actors of this case is that Local Development Plans. Thus, the situation that the urban areas have taken is analyzed in the whole of development and spreading. On the other hand, the physical structure of the urban areas spreading around by development and local development plans is related with the development of the process in itself. In every period, the whole process shaped by mostly the economic dynamics has been providing opportunities and challenges for social structure within the urban space under the light of tendencies of economic dynamics. The urban space being shaped in this way is made both new opportunities and new risks come out. While risks and opportunities in each period causing determined and undetermined spatial structures by planning in the controversy of economic and social structures, parallel to this fact, they form a spatial organizational facts from both two spatial structures. The spatial development which is resulted through the planning practices dealt in this study and series of demands having signed by different plan authorities, has been putting forward findings showing that both spatial structures have peculiar risks and opportunities of their own, and has been taking into consideration the effects of the local development plan practices as one of the most important components of the urban development in Kemalpasa-zmir case.