Kentte suç oranının ekonomik, sosyal ve mekansal değişkenlerle modellenmesi
Modelling crime rates using economic, social and spatial variables in urban areas
  1. Tez No: 213129
  2. Yazar: İREM AYHAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KEMAL MERT ÇUBUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Suç, kent, ekonomik faktörler, sosyal faktörler, mekansal faktörler, Crime, city, economic factors, social factors, spatial factors
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Suç farklı dönemlerde, farklı bölgeler tarafından farklı şekillerde tanımlanmıştır. Bu nedenle evrensel bir tanımını yapmak zordur. Suç işlemeyi önleme çalışmaları için suça neden olan faktörlerin tespit edilmesi esastır. Bu çalışma, suça etki eden faktörlerin tespitine yönelik olarak yapılmış olan ampirik çalışmaların taraması ve bu taramalar sonucunda ortaya çıkan ağırlıkla mekansal değişkenlerin İzmir merkez ilçelerde rastlantısal olarak seçilmiş 50 sokağa ait 1998-2006 yılı verisi üzerinden analizini kapsamaktadır. Tarama sonucunda suça neden olan faktörler dört ana başlık altında gruplandırılmıştır: (1) sosyal ve kültürel, (2) ekonomik, (3) demografik, (4) mekansal faktörler. Bu faktörlerin sayısal açıdan geçmiş çalışmalarda nasıl ölçüldüğü ortaya konmuştur. Bu değişkenlerden verisine ulaşılması mümkün olanlar belirlenerek mekansal ve sosyal değişkenler arazi çalışmaları sonucunda toplanmıştır. Ekonomik değişkenler ise ilgili belediyelerin emlak ve gelirle ilgili birimlerinden elde edilmiştir. İzmir Emniyet Müdürlüğü'nden 1998-2006 yılları arasında kalan döneme ilişkin kayıtlı olan İzmir hırsızlık suç bilgisi alınmıştır. Sonraki aşamada yapılan regrasyon analizi sonuçlarına göre (1) sokak uzunluğu, (2) duvar uzunluğu ve (3) demir parmaklık uzunluğu suçla doğru orantılı (+); (4) anayol üzerinde bulunma, (5) konut kullanımı dışında fonksiyon bulunması, (6) sokak dokusunun doğal gözetime imkan vermesi, (7) sokak istikameti üzerinde toplu taşım durağı bulunması ve (8) ekonomik statü ters orantılı (-) bulunmuştur. Model ile hırsızlık suçlarındaki varyasyonun %98'i açıklanabilmektedir (R2=0,983). Değişkenlerden ikisi dışında tümü 0,05 seviyesinde istatistiksel açıdan değerli bulunmuştur. Çalışma bu yönüyle ileride kent ve suç arasındaki ilişkiyi irdeleyecek ampirik çalışmalar için kaynak niteliğindedir. Çalışmada saptanan kriterler planlama açısından önemli olup; ıssız ve kullanılmayan mekanların oluşturulmaması çalışma sonucunda saptanan kriterlerin işaret ettiği ortak nokta olması nedeniyle önemlidir.
Özet (Çeviri)
The definition of crime has varied across time and geography, and it is hard to come up with a globally definition. However, understanding the sources of crime is more crucial in crime prevention and creating livable environments. This research aims to analyze the variables affecting burglary crime rates in urban settings using data for 50 randomly selected streets for the years 1998-2006 in Izmir, Turkey. Four major crime factors are described in the literature: (1) social and cultural, (2) economic, (3) demographic, (4) spatial factors. The final model includes eight independent variables to explain the burglary crime rates: (1) street lenght, (2) wall lenght, (3) presence of iron fence, (4) whether the street is on a main road, (5) presence of mixed landuse, (6) presence of natural surveillance, (7) presence of bus stops, and (8) economic statu. We found that burglary crime rates increase with measure of the street, measure of the wall, measure of the iron fence and decrease with finding on highway, existence of some units except residential units, natural surveillance, existence of bus stop, economic statu. The model is able to explain %98 of the variation in burglary crimes (R2=0,983). All variables but one variables were found significant at the 0,10 level.