Üçlü alaşım wurtzite InxGa1-xN malzemenin band yapısı hesabı
Band structure calculation of the wurtzite phase material, ternary alloy, InxGa1-xN
- Tez No: 213128
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL SÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yarıiletkenler, zincblende ve wurtzite yapılar, III-nitrat alaşımları, Yoğunluk Fonksiyoneli Teorisi, Vegard kuralı, Semiconductors, zincblende and wurtzite structures, III-nitride alloys, Density Funtional Theory, Vegard's law
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
GaN, AlN ve InN gibi ikili bileşiklerle InAlN, AlGaN ve InGaN gibi üçlü alaşımlar günümüzde büyük önem taşımaktadır. Bu tür yarıiletken malzemeler elektronik sanayinin ve buna bağlı teknolojilerin ilerlemesi için sürekli araştırılmakta ve yüksek kalitede elektronik aletler geliştirilmektedir. III-V bileşiklerinin elektronik ve yapısal özelliklerinin belirlenmesini amaçlayan bu tezde, öncelikle kristal yapı hakkında genel bilgiler verilmektedir. Daha sonra kristal katıların enerji band yapılarını elde etmek için kullanılan elektronik yapı hesaplama yöntemleri incelenmiştir. Bu yöntemlerden Yoğunluk Fonksiyoneli Teorisi (DFT) kullanılmıştır. Tezin ilk kısmında GaN ve InN ikili bileşiklerin zincblende ve wurtzite yapıları incelenerek bu bileşiklerin yapısal özellikleri elde edilmiştir. Belirlenen yapısal parametreler kullanılarak GaN ve InN ikili bileşikler için enerji-band grafikleri çizdirilmiştir. Bu hesaplamalarda Yoğunluk Fonksiyoneli Teorisi'ne, düzlem dalgalara ve pseudopotansiyellere dayanan, Espresso'nun temel bileşenlerinden biri olan PWscf (Plane-Wave Self-Consistent Field - Düzlem Dalga öz-Uyumlu Alan) program seti kullanılmıştır. Tezin ikinci kısmında ise wurtzite InxGa1-xN alaşımının yapısal ve elektronik özellikleri elde edilmiştir. GaN ve InN enerji band aralıkları kullanılarak In elementinin her bir x bileşimine karşılık gelen enerji band aralıkları belirlenmiştir. Son kısımda ise elde edilen sonuçlar, deneysel sonuçlarla ve daha önce yapılmış olan çalışmalarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, binary compounds such as GaN, AlN, InN and ternary alloys such as InAlN, AlGaN, InGaN are very important. These semiconductor materials are always being searched to improve the technology of electronics and its related industry and high quality electronic devices are produced. This thesis aims electronic and structural characteristics of III-V compounds. Firstly, general knowledge about crystal structure was given. After this, electronic structure calculation methods which are used to obtain energy-band structure of crystal solids are considered. In this thesis, Density Functional Theory (DFT) was used from these methods. At the ¯rst section of this thesis, zincblende and wurtzite structure of GaN and InN binary compounds were searched and obtained their structural characteristics. Using determined structural parameters, energy-band diagrams were plotted for GaN and InN binary compounds. In this calculations, PWscf program set which depends on DFT, plane waves and pseudopotentials and one of the basic components of espresso were used. At the second section of this thesis, electronic and structural characteristics of wurtzite InxGa1-xN alloy were obtained. The energy-band width of per x composition of In element were obtained by using the energy-band widths of GaN and InN. In the last section, results were compared with empirical results and previous works.