İzostatik yanıt fonksiyonları ile litosfer yapılarının incelenmesi
Investigation of lithospheric structures by isostatic response functions
  1. Tez No: 213130
  2. Yazar: AYÇA YURDAKUL
  3. Danışmanlar: DR. OYA PAMUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İzostazi, efektif elastik kalınlık, litosferik bükülme, Batı Anadolu, Doğu Akdeniz, Isostasy, effective elastic thickness, lithospheric flexure, Western Anatolia, Eastern Mediterranean
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İzostazi, sınırlı uzay ve zaman ortamında yer değiştiren yüklere karşı kabuk ve mantonun nasıl bir tepki verdiği ile ilgilidir. İzostazi kapsamında kullanılan izostatik yanıt fonksiyonları yerkürenin dinamik hareketlerini açıklamaya yardımcı olur. Batı Anadolu ve Doğu Akdeniz Bölgeleri yerküredeki en aktif bölgelerindendir. Bu nedenle bu çalışmada, dinamik yüklere sahip bölgelerin kompanse mekanizması, izostatik yanıt fonksiyonları ve bükümsel kabuk manto sınırı hesaplamaları yapılmıştır. Batı Anadolu ve Doğu Akdeniz'in batısında benzer sonuçlar elde edilmiştir. Son olarak çalışma alanlarına ait deprem odak dağılımları, sismik sonuçlar, manyetik veriler ve termal yapılar ile bu çalışmada elde edilen bulgular birlikte değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Isostasy is related to the response of crust and mantle against to the dynamic masses in limited space and frequency domain. In the isostasy concept the isostatic response functions help to explain the dynamic movements of the earth. Western Anatolia and Eastern Mediterranean regions are the most active fields in the world. For this reason, in this study the companse mechanism,the isostatic responce functions and flexural crust mantle boundary are calculated in the regions which have dynamic masses. The similar solutions are gained in Western Anatolia and west of Eastern Mediterranean regions. Finally the eartquake focal depths, seismic solutions, magnetic datas and thermal structures of the study fields are investigated with the solutions of this study.