Kentsel dönüşüm üzerine bir model önerisi: İzmir- Ferahlı Mahallesi örneği
A model proposal on urban transformation: the case of İzmir-Ferahlı District
- Tez No: 213150
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYAT ZENGİN ÜNVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: kentsel dönüsüm, gecekondu, dönüsüm modelleri, Urban transformation, squatter areas, transformation models
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Kentsel dönüsüm, baska bir deyisle mevcut dokuya müdahale etme, bir yandan kentlerin büyüme problemlerini asmak gibi fiziksel ve teknik bir nedenle, diger yandan da 1980 sonrasının kentler yoluyla sermaye birikim süreçlerini asmak yönündeki hedefleri dogrultusunda ortaya çıkmaktadır. Böyle bir çerçevede beliren kentsel dönüsüm olgusu son yıllarda yasal bir tabana da oturtularak kentlerin gündeminde genis bir yer bulmustur. Yerel yönetimlerin sıkı sıkıya sarıldıgı bu kavram en çok da yasallastıgı halde mesrulasamayan ve modern bir kent görünümü veremeyen gecekondu alanları için gündeme gelmektedir. Benzer süreçlerin yasandıgı İzmir kentinde de yerlesim açısından sakıncalı alanların tasfiye edilmesi ya da gecekondulular için saglıklı yasama çevrelerinin yaratılması söylemlerinin arkasına gizlenen dönüsüm uygulamaları yapılmaktadır. Önümüzdeki dönemde dönüsüm uygulamalarının artmasının söz konusu olacagı kentte, Büyüksehir Belediyesinin Gürçesme bölgesini yenileme alanı ilan etmesinden dolayı farklı senaryolara konu edilebilecek Ferahlı Mahallesi çalısma alanı olarak seçilmistir. Mahalledeki yerel dinamikler ve halkın beklentileri çerçevesinde bir dönüsüm modeli kurgulamayı amaçlayan bu çalısmada, arastırma alanının belirlenmesinin ardından, kurulacak olan modelin temel girdilerini olusturacak `yerelin bilgisi'ni elde etmeye dönük alan arastırmaları ve bölgede yasayanların beklentilerini ölçmek amacıyla anket ve derin görüsme çalısmaları yapılmıstır. Arastırmalar sonucunda ulasılan bulgular degerlendirildikten sonra ortaya çıkan sonuçlar, baslangıçta belirlenen varsayımlarla iliskilendirilmistir. Ortaya çıkan tablodaki ekonomik, mekânsal ve toplumsal bilesenler, kurulacak modelin mahallelinin beklentilerine temellenen amaç ve hedeflerinin belirlenmesinde kullanılmıstır. Tüm bu çalısmalardan sonra yerel dinamiklere temellenen, fiziki ve sosyoekonomik yapıyı gelistirmeye yönelik açılımları bulunan ve bölgede yasayanları kendi mahallelerinde koruyan bir dönüsüm modeli önerilmistir.
Özet (Çeviri)
Urban transformation, in other words changing the present pattern, occurs on one hand by the effect of a physical and technical reason to overcome the problems of urban growth, on the other hand by the effect of the targets of after 1980s process to overcome the capital accumulation process by the cities. The urban transformation fact which occurs in such a framework, took its place in the agenda of big cities by the attendance of a legal base. This concept, which municipalities started to use often, is seen more on the squatter areas which gained a legal identity but couldn?t become legitimized and can?t give a modern city view. In zmir city where similar processes are lived, urban transformation applications are made which are hidden behind the expressions like discharging the inconvenient areas for residential use and creating livable residential areas for the people living in squatter areas. In the city, where the urban transformation applications will increase in the following period, because of the declaration of the metropolitan municipality about Gürçesme district which will become `renewal area?, Ferahlı district is thought that it would be the subject of different development scenarios. So, that district is taken as the subject of this study. In this study, where the aim is to build a transformation model which is based on local dynamics and the expectations of the people living there, after the study area is determined, researches to find `the information of the local area? and questionnaire and deep conversations to learn about the expectations of people were done. After the findings reached were considered, the results found were associated with the hypotheses which were determined at the beginning of the study. The economic, spatial and social components which occurred after the evaluation were used to determine the targets of the study. After all these work, a model which is based on the local dynamics, which has extensions to improve the physical and socioeconomic structure of the district and which keeps the people living in their own district, was proposed.