Çelik, karbon ve polivinil alkol (PVA) mikroliflerin tekil ve karma olarak kullanımının çimento harçların mekanik özelliklerine etkisi
The effect of incorporation of steel, carbon and polyvinyl alcohol (PVA) microfibers as single and hybrid to the mechanical properties of cementitious mortars
  1. Tez No: 213151
  2. Yazar: HASAN KALYONCU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT BARADAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik mikrolif, karbon mikrolif, PVA mikrolif, Steel microfiber, carbon microfiber, PVA microfiber
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Malzemesi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada, çelik, karbon ve polivinil alkol mikroliflerin çeşitli lif dozajlarında tekil ve karma olarak çimentolu kompozitlerde kullanımının kompozitin mekanik özelliklerine etkileri incelenmiştir. Çalışma kapsamında çelik, karbon ve polivinil alkol (PVA) mikrolifler kullanılan agrega hacminin belirli oranlarında tekil ve karma olarak karışıma eklenmiş ve kontrol karışımı dahil olmak üzere toplam 27 harç karışımı hazırlanmıştır. Bu karışımlar üzerinde yayılma çapı,eğilme ve eğilme sonrası basınç deneyleri uygulanmıştır. Deneysel verilerden karışımların taze halde yayılma çapı, sertleşmiş halde ise eğilme dayanımı, eğilme sonrası basınç dayanımı, tokluk, kırılma enerjisi özellikleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar ile çelik, karbon ve polivinil alkol mikrolif kullanımının, çimento harçların mekanik özelliklere olan etkileri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Kullanılan mikroliflerin l/d oranları ve lif hacimleri ile, lif faktörleri hesaplanmış ve mekanik özelliklerin lif faktörüne göre değişimleri araştırılmıştır. Karışımların maliyetleri hesaplanarak en düşük maliyet ile en başarılı mekanik performansı sunan karışımlar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, steel, carbon and polyvinyl alcohol (PVA) microfiber are added to the cementitious composite as single or hybrid and the effects of this addition to the mechanical properties of cementitios composite are researched. In the scope of this study, steel, carbon and polyvinyl alcohol (PVA) microfiber are added at specific ratios of used aggregate volume as single or hybrid and totally 27 mortar mix are prepared. Creep, flexure and compression after flexure experiments are applied on these mixtures. From the experiment datas, creep diameter for fresh state and flexural strength, compressive strength after flexure, toughness and fracture energy properties for hardened state are determined. The effect of incorporation of steel, carbon and polyvinyl alcohol microfibers to the mechanical properties of cementitious mortars are comparatively analysed from the results of experiments. With using the fiber?s l/d ratios and fiber volumes, fiber factors are estimated and the change of mechanical properties due to the fiber factors are examined. By cost analysis, the mixtures which has the best mechanical properties with the minimal cost are determined.