Investigation of vegetable oil containing wastewater treatment by biological methods
Bitkisel yağ içeren atıksuların biyolojik metotlarla arıtılması
  1. Tez No: 213168
  2. Yazar: ÖNDER KIZILASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İLGİ K. KAPDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyosurfaktant, hidrokarbon, yağlar, bitkisel yağlar, Biosurfactant, hydrocarbon, lipids, vegetable oil
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tezde bitkisel yağ içeren atıksuların biyolojik metotlarla arıtımı araştırılmıştır. Bu çalışma kesikli flask ve yarı kesikli deneyleri olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Tezin ilk bölümünde Box-Wilson Experimental Design metotu kullanılarak bitkisel yağ içeren sentetik atıksuyun kesikli arıtımında yardımcı besin(glikoz), bitkisel yağ ve biyokütle konsantrasyonlarının etkisi araştırılmıştır. COD ve yağ giderimi üzerinde bu parametrelerin önemli etkileri gözlemlenmiştir. Yüksek biyokütle konsantrasyonu ve düşük glikoz konsantrasyonunda maksimum COD ve yağ giderme verimleri %75 ve %98 olarak elde edilmiştir. Tezin ikinci kısmında yarı kesikli işletim ile bitkisel yağ içeren sentetik atık suyun arıtımı çalışılmıştır. COD ve yağ giderimi üzerinde başlangıç yağ konsantrasyonu ve çamur yaşlarının etkileri araştırılmıştır. Deneyler karbon kaynaklı ve karbon kaynaksız olarak uygulanmıştır. Yaklaşık olarak %3 yağ konsantrasyonlarında maksimum COD ve yağ giderimleri elde edilmiştir. Artan çamur yaşı COD ve yağ giderim performansını önemli ölçüde etkilemiştir. Çamur yaşı arttığı zaman COD ve yağ giderimi oranları azalmıştır. Son olarak yağın biyolojik ayrışımı üzerinde biyosurfaktantın etkisi yarı kesikli işletim ile araştırılmıştır. Biyosurfaktant ilavesinin COD ve yağ giderimini artırmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Vegetable oil containing wastewater treatment by biological methods was investigated in this thesis. This study has two parts as batch flask and fed-batch experiments. In the first part of the thesis, Box-Wilson Statistical Experimental Design method used to investigate the effects co-substrate, vegetable oil and biomass concentrations in batch treatment of v.oil containing synthetic wastewater. The significant effects of these parameters were observed on COD and v.oil removal. Maximum COD and V.Oil removal efficiencies were obtained as 75% and 98%, respectively, at the high concentration of biomass and low concentration of glucose. In the second part of the thesis, treatment of vegetable oil containing synthetic wastewater by fed-batch operation was studied. The effects of initial V.Oil concentration (1%-6%) and sludge age (15 days-30 days) on COD and V.Oil removal were investigated. The experiments were carried out with and without carbon source. Maximum COD and V.Oil removals were obtained around 3% oil concentrations. Increasing the sludge age significantly affected the COD and V.Oil removal performances. When sludge age was increased, percent COD and V.Oil removal decreased. Finally the effect of biosurfactant on biodegradability of oil was investigated by fed-batch operation. It was observed biosurfactant that addition did not enhance the COD and vegetable oil removal.