Denizli yöresi (Batı Anadolu) traverten tipi karbonatlarin fasiyes özellikleri
Facies properties of traverten type carbonate rocks in Denizli area (Western Turkey)
- Tez No: 213214
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL İŞİNTEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Traverten, Karbonat kayalar, Mikrofasiyes, Kaklık-Denizli, Travertine, Carbonate rocks, Microfacies, Kaklık-Denizli
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalısmada, Denizli-Kaklık yöresinde yayılım sunan Killik traverten düzeyinde isletilen Alimoglu ve Kömürcüoglu ocaklarının, traverten yapı ve fasiyeslerinin belirlenmesi ve istifin düsey yönde gösterdigi degisimler incelenerek iki istifin karsılastırılması amaçlanmıstır. Killik traverten düzeyi yaklasık tümüyle ortokimyasal isleyler sonucu olusmustur. Düzeyi olusturan karbonat yapılar; i) mikrit yapılar, ii) sparkalsit yapılar, iii) çalı yapıları, iv) gözenek yapıları, v) katman ve lamina yapıları ile vi) biyolojik yapılar olarak sınıflandırılmıstır. Mikrit yapılar; pıhtı mikrit, pıhtı mikrit kümesi, mikrobiyal mikrit ve intraklast, spar yapılar; pıhtı mikrit arası spar, pıhtı mikrit kümesi içi spar, çalı içi spar ve konkoidal spar kümesi-spar kabugu yapıları, çalı yapıları; hasır çalı, radyal çalı, küme çalı, telek-tüy çalı, gözenek yapıları; fenestral-büzülme boslukları, gaz boslugu, mikro su havuzu boslugu, su kanalı boslukları, çatı arası bosluklar ve organizma içi bosluklardır. Katman-lamina yapıları çok sayıda mikrit ve spar yapılarının olusturdugu düzeylerdir. Biyolojik yapılar ise borucuk gövdeli yüksek yapılı bitkiler, gastropod, ostrakod ve mavi yesil alglerin olusturdugu karbonat yapılardır. Mikrofasiyes dagılımlarına göre iki ocak istifinde de, altta pıhtı mikrit fasiyesleri, mikrobiyal mikrit fasiyesi, hasır çalı fasiyesi, radyal çalı fasiyesleri, üstte küme çalı fasiyesi ve telek?tüy çalı fasiyesleri egemendir. Bu durum düzeyin ilk yarısında, bagıl olarak daha derin ve yaygın, olasılıkla su dolum-bosalımı çok az olan durgun gölcüklerde, ikinci yarısında ise daha sıg ve yayılımı az, su dolum-bosalımı çok olan havuz tipi küçük su birikintilerinde olustugunu yansıtır. stifteki alttan üste sıglasma, birikim alanlarında yavaslayan çökmeyle veya mevsimsel degisikliklerle iliskilendirilebilir. Kömürcüoglu traverten istifi ikinci yarısında Alimoglu' ndan farklı olarak daha düzenlidir ve havuz sekilli küçük birikim alanının iç kesimlerinde gelismis pıhtı mikrit fasiyesleri ile birikim havuzunun kıyı zonunu temsil eden düzensiz telek-tüy çalı fasiyesleri içerir. Budurum istifin üst bölümünün Alimoglu Ocagı istifinden bagımsız ve farklı kosullara sahip bir ortamda olustugunu düsündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, travertine structures and facies in Alimoglu, Kömürcüoglu quarries at Killik Travertine Zone situated in Denizli-Kaklık region, were examined and vertical changes in those travertine sequences were compared to each other. The Killik Travertine Zone was almost entirely formed by orthochemical processes. Carbonate structures, determined in this study, are i) micrite structures which are characterized by clotted (peloidal) micrite, clotted micrite clump, microbial micrite, intraclasts, ii) sparcalcite structures which are represented by intra clotted micrite spar, inner clotted micrite clump spar, inner shrub spar, encrusted spar, conchoidal spar, iii) shrub structures which are mat shrub, radial shrub, mass shrub, quill feather shrubs, iv) pore structures which are shrinkage fenestral pores, gas escape pores, micro pool water pores, water channel pores, intra frame pores, inner organism pores v) bed-laminae structures consisting of large amount of micrite and spar structures and vi) biological structures of ostracoda, gastropoda, blue green algaes, higher plant stems. Both the Alimoglu and Kömürcüoglu sequences are dominated by the clotted micrite, microbial micrite, mat shrub, radial shrub facies in their lower parts and mass shrub, quill feather shrub, higher plants shrub facies in the upper parts. Carbonate structures and facies characteristics indicate that both the Alimoglu and Kömürcüoglu sequences were formed in relatively deeper, larger, probably lowwater discharging, stagnant small lakes, in their lower parts and relatively shallower and smaller, high-water discharging, pool-type small lakes in the upper half. Shallowing upward in both seguences can be related to declerated precipitation in depositional environment or seasonal changes. Different from the Alimoglu sequence, upper part of the Kömürcüoglu sequence is relatively more regular and represented by the clotted micrite facies indicating inner parts of a pool-like small depositional environment. and quill feather shrub facies indicating coastal part of the deposition pool. Thus, upper parts of the Kömürcüoglu sequence have, probably, been formed under different conditions independent from the Alimoglu sequence.