Progressing chemically bound resin for preconcentration and determination of some metals
Kimyasal bağlı sorbent geliştirerek bazı metallerin önderiştirilmesi ve tayini
  1. Tez No: 213213
  2. Yazar: SERAP SEYHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MELEK MERDİVAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Solid phase extraction, preconcentration, porphyrin, calixcrown, fluoresence quenching, sol-gel
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
5,10,15,20 tetrakis(fenoksi asetik asit)porfirin ve kaliks[4]krown-4 sentezlendi ve bu ligantlar Merrifield polimerik reçineye kimyasal olarak bağlandı. Elde edilen reçinelerin yapıları FTIR, 1H NMR ve elementel analiz ile karakterize edildi. Polimerik reçineye bağlanan fenoksi asetik asit porfirin ve kaliks[4]krown-4 miktarları sırasıyla 0,242 ve 0,489 mmol g-1 reçine'dir. Metal iyonlarının tutunma ve geri alınma akış hızı, tutunma kapasitesi, geri alma çözeltisinin derişimi, optimum pH, önderiştirme faktörü ve dağılma katsayısı gibi parametreler incelendi. Yöntemin geçerliliği standart toprak örnekleri ile kontrol edildi. Modifiye edilen reçinelerin en göze çarpan özellikleri yüksek önderiştirme faktörü ve tutunma kapasitesiteleridir. Fenoksi asetik asit porfirinin sulu çözelti ve sol-gel matriks içinde kullanılması ile zirkonyumun florimetrik tayini gerçekleştirildi. Porfirin sulu çözeltide 660 nm'de ve sol-gel matriksde 658 nm'de kuvvetli floresans özelliğie sahip olduğu görüldü. Zirkonyum-porfirin kompleksi için her iki ortamda da optimum pH aralığı 5-7olarak bulundu. Kompleks sulu çözeltide 20 dakikada sol-gel matriks ortamında ise 40 dakikada kararlı hale geldi. Her iki ortamda da zirkonyum için lineer aralık 2.0-25 ?g mL-1 olarak bulundu. Geliştirilen florimetrik zirkonyum yöntemi gerçek ve standart toprak örneklerine başarı ile uygulandı. Anahtar sözcükler : Katı faz eksraksiyonu, önderiştirme, porfirin, kalikskrown, floresans sönümleme, sol-gel.
Özet (Çeviri)
5,10,15,20 tetrakis-(phenoxy acetic acid) porphyrin and calix[4]crown-4 were synthesized and these ligands were chemically bound to Merrifield polymer resin. By FTIR, 1H NMR and elemental analysis, the resulting resins were characterized. The amount of attached phenoxy acetic acid porphyrin and calix[4]crown-4 to the polymer resin and were found to be 0.242 and 0.489 mmol g-1 resin, respectively. Several parameters, such as flow rate (sorption and desorption), concentration of acid for desorption, sorption capacity of the chelating resin, optimum pH, preconcentration factor and distribution coefficient for investigated metal ions were examined. The validities of the proposed methods were checked by analyzing these metal ions in standard soil samples. The most remarkable features of the modified resins were their high metal sorption capacities with good preconcentration factor values. Using phenoxy acetic acid porphyrin in aqueous solution and sol-gel matrix, the fluorimetric determination of zirconium was studied. Phenoxy acetic acid porphyrin has highly luminescent property with emission wavelengths of 660 and 658 nm in aqueous solution and sol-gel matrix respectively. It was seen that optimum pH range in porphyrin-Zr complex was 5.0-7.0 for both medium. The complex became stable within 20 min in aqueous solution and 40 min in sol-gel matrix. The fluorescence intensity was linear for 2.0-25 ?g mL-1 of zirconium in both medium. The proposed fluorimetric zirconium determination method was succesfully applied to the analysis of real and standard soil samples.