Genetik algoritma ile tesis yerleşimi tasarımı ve bir uygulama
Facility layout design with genetic algorithm and an application
  1. Tez No: 213245
  2. Yazar: CEM DUMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHADIR GÜLSÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tesis yerlesimi problemi, genetik algoritma, kareli atama problemi, Facility layout problem, genetic algorithm, quadratic assignment problem
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Tesis yerlesimi problemleri zor problemler olup; en yi çözümün aranmasında sezgisel yöntemler tercih edilmektedir. Kareli Atama Problemleri (KAP) için tesis yerlesimi tasarımı NP-Zor sınıfına girmekte olup, bilinen hiçbir metot en iyi çözümü kesin olarak verememektedir. Bu tip problemler farklı çesitte sezgisel metotlarla çözülür. Genetik algoritmalar bu tip sezgisel metotlardan olup KAP için iyi sonuçlar verebilmektedir. Genetik algoritmalar evrimsel yapıya sahiptirler ve optimum sürede, optimum uygunlukta çözümü bulmak için tasarlanmıslardır. C++ ile bir bilgisayar programı olusturuldu, SCLO (Subcontractor Layout Optimizer ? Tedarikçi Yerlesim En yileyici) olarak adlandırıldı. Program tasarımı asamasında pek çok kod Genetik Algoritma kütüphanesindan alındı, bunlara çesitli eklemeler yapıldı. Olusturulan program, KAP kütüphanesinden alınan literatür problemleriyle test edildi. Her problem için bilinen en iyi çözüme %99'dan daha fazla bir oranda yaklasıldı. Gerçek hayatta, yapısal elektrik malzemeleri imalat sektöründe programın uygulaması gerçeklestirildi. Teorik zeminde %41 tasıma maliyeti düsüsü saglandı. Bu fazla kazanca sadece programın minimizasyon basarısı degil, bunun yanı sıra modelleme de yasanan kısıtlarda sebep oldu.
Özet (Çeviri)
Facility layout problems?re difficult and heuristic methods?re chosen to solve when search the best solutions. Quadratic Assignment Problem (QAP) is a NP-hard problem, there is no method known giving the best solutions exactly. This kind of problems are solved by different kind of heuristics methods. Genetic algorithms are that kind of heuristic method, and they can provide a good solutions for QAP. Genetic algorithms has evulationary structure; and they?re designed to find optimum solution in optimum duration. There is a computer program that is coding with C++ `s called SCLO (Subcontractor Layout Optimizer). In the designing steps of program many codes?re taken from GA library and some additions?re made on these. Created program was tested by QAP library literature problems. Program reach the each problem known best results more than 99%. In real life, program?re implemented the firm that manufacture building elektrical materials. Theoretically transportation cost was decrease 41%. Not only the minimization success of program, but also some constraints problems caused by this too much gain.