İlgiye yönelik yaklaşımla yazılım geliştirme
Software development with aspect oriented approach
  1. Tez No: 213246
  2. Yazar: OYTUN KURTAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OYA KALIPSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: lgiye Yönelik Program Gelistirme (YPG), Enine Kesen lgiler, UML, GOF Tasarım Kalıpları, YP araç ve çatıları, Aspect Oriented Software Development (AOSD), Crosscutting Concerns, UML, GOF Design Patterns, different AOP tools and frameworks
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Nesneye Yönelik Programlama (NYP), yazılım mühendisligi için önemli bir dönüm noktasıdır. Çünkü NYP, günlük yasantımızda karsılastıgımız problem çözme mantıgına benzer olarak, problemleri nesne modeli olarak ele alabilmemizi saglayan bir programlama mekanizması sunar. Fakat NYP teknikleri, yazılım sistemlerindeki artan ihtiyaçlar ve karmasıklasan problemler karsısında bazı gereksinimleri karsılamakta yetersiz kalmaya baslamıstır. Bu çalısmada NYP tekniklerinin eksik kaldıkları yerlerde kullanılabilecek yeni teknikleri içeren bir programlama yaklasımı üzerinde durulacaktır. Bu yeni yaklasım lgiye Yönelik Programlama (YP) adı ile anılmaktadır. YP ile birlikte yazılım dünyasına yeni terimler eklenmistir. En önemli kullanım alanı sistem islevleri ile aynı anda çalısması gereken ve sürekli tekrarlanmak durumunda olan kod bloklarının ayrıstırılması ve bunların özel yapılar ile uygulamaya eklenmesidir. Sistem islevleri ile çakısan islevlere ?enine kesen ilgi?, bunların ayrıstırılmasından olusan yeni yapılara ise ?ilgi? adı verilmektedir. Çalısma süresince, bazı tasarımların neden gerçek kod içerisinde uygulanmasının zor oldugu ve karmasıklıga neden oldugu incelenmis ve bunu gidermek için kullanılan lgiye Yönelik Programlama (YP) teknikleri üzerinde durulmustur. Bu programlama yaklasımında yeni bir sınıf tipi olan ilgiler kullanılarak karmasıklıktan uzak, yeniden kullanılabilir ve bakımı kolay programlar gelistirilmesi hedeflenmektedir. Yine, çalısma süresince YP teknikleri ve getirdikleri yenilikler üzerinde durulmus, yazılım dünyasında getirdikleri kurallar birçok problemin çözümünde kullanılan tasarım kalıplarının YP kullanım alanlarına deginilmis, performansları açısından YP araçlarının karsılastırılmaları yapılmıstır. Gelistirilen örnek bir uygulamada çalısma süresince anlatılan tasarım ve gelistirme adımları izlenmis ve sonuçlar belirtilmistir.
Özet (Çeviri)
Object Oriented Programming (OOP) is a very important milestone in Software Engineering, since it provides a programming mechanism to handle problems as an object model , similar to our daily life problem solving mechanism. But in some cases, OOP techniques remain insufficient due to increasing needs and the complexity of the software systems. In this work, insufficient parts of the OOP techniques will be discussed and the approach called Aspect Oriented Programming (AOP) will be introduced. There are many terms specific to AOP introduced in software world. Fundamental usage area of AOP programming technique is preventing the code tangling because of the system based concerns overlapping the main functionality of the system and the unnecessary repeating code blocks. The term used to describe the system based concerns overlapping the main functionality of the system is known as a ?crosscutting concern?. Modularization of the crosscutting concerns requires new special classes to be written to add new functionality to the system. These special classes are also called aspects. During this work, reasons of difficulty of applying some design types in actual code and reasons of the results in complexity is examined, and focused on the AOP techniques to overcome these problems. This programming approach provides a system having less complexity, reusable parts and easy to maintain, using a specific type also the fundamental of AOP called aspect. Design patterns which provide solutions to many individiual software problems and different AOP approaches were examined and compared with respect to their performance criterias. The design and development steps are followed with a tutorial and results were discussed.