Sağlıklı yapının sürdürülebilirlik sürecine yönelik bir model önerisi
A model proposal for sustainability process of healthy building
- Tez No: 213257
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE BALANLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Saglıklı yapı, yapı biyolojisi, kullanıcı gereksinmeleri, saglıklı yapı nitelikleri, sürdürülebilirlik ölçütleri, saglıklı yapının sürdürülebilirlik süreci, sürdürülebilirlik degerlendirmesi, performans degerlendirmesi, Healthy building, building biology, user?s needs, healthy building quality indicators, sustainability criteria, sustainability process of the healthy building, sustainability assessment, performance evaluation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
nsanın temel gereksinmesi yasamını saglıklı olarak sürdürebilmektir. nsan, yasamının %90'ını yapı içinde geçirdiginden, yapının temel islevi, insana gereksinme duydugu saglıklı çevreyi saglamak olmalıdır. Saglıklı yapı, kullanıcısının biyolojik, psikolojik, sosyolojik yapısından kaynaklanan gereksinmelerine, fiziksel-sosyal dıs-iç çevre özelliklerine baglı nitelikleri aracılıgıyla yanıt getirir. Saglıklı olarak tasarlanan, üretilen, kullanıma sunulan yapılar, saglıklılıgını kullanım evresinde yitirebilmektedir. Bunun nedeni, olusan zaman (yapının eskimesi, kullanıcının yaslanması) ve kosul (islev, çevresel özellik, kullanıcı, kullanıcı yapısı, kural) degisiklikleri sonucunda, yapı niteliklerinin olumsuzlasması ya da degisen gereksinmeleri karsılamada yetersizlesmesidir. Saglıklı yapının sürdürülebilirligi için, yapının saglıklı olma durumu, ömrü boyunca kesintisiz korunmalıdır. Bu baglamda olusturulan ?Saglıklı Yapının Sürdürülebilirlik Süreci Modeli Önerisi?, sürdürülebilirlik için ön kosul olan ?Saglıklı Yapının Elde Edilmesi?; kullanım evresindeki degisiklikler sonucundaki saglıklılık durumunun belirlendigi ?Saglıklı Yapının Sürdürülebilirlik Degerlendirmesi?; sonuç olumsuzsa önlemler alınarak yapının yeniden saglıklı duruma getirildigi ?Saglıklı Yapının Sürdürülebilirlik Yönetimi? eylemlerini kapsamaktadır. Performans temelli çalısma çerçevesinde saglıklı olarak elde edilen yapının, sürdürülebilirliginin degerlendirilmesi eyleminde, öncelikle kullanım sırasında olusan zaman, kosul degisiklikleri belirlenir. Degisikligin türüne göre, yapı (kimlik, nesne, çevre, islev), kullanıcı (kimlik, kullanıcı yapısı), kural (zorunluluk, bilimsel bilgi) tanımlamaları gerçeklestirilir. Tanımlamalardan yararlanılarak, yapının hedeflenen saglık performansı belirlenir. Degisiklik sonrası performans degerlendirmesi ile, var olan performansın hedeflere uygunlugu ortaya çıkarılır. Sonuca göre, yapının saglıklı olma özelligini sürdürdügü ya da saglıgını yitirdigi kararına varılır. Sonuç olumsuzsa, olusan hangi degisiklik nedeniyle, hangi yapı niteliklerinin, saglık gereksinmelerini karsılamada ne ölçüde yetersizlestigi saptanabilir. Bu bilgiler, alınacak önlemlerin belirlenecegi ve uygulanacagı sürdürülebilirlik yönetimi eylemine veri saglar. Saglıklı yapının sürdürülebilirlik sürecine yönelik önerilen bu model, yapı biyologlarının esgüdümcülügünde, yapı, çevre ve saglık alanı uzmanlarından olusan bir grup tarafından uygulanır.
Özet (Çeviri)
The basic need of a human being is to lead a healthy life. Since people spend 90% of their life indoors, the main function of a building should be providing a healthy environment for users. Healthy building meets user?s biological, psychological, social needs through its quality indicators related with the physical-social outdoor-indoor environmental characteristics. Buildings, which are designed, constructed and presented to use in health, may lose their healthiness during the using stage. The reason of this is the quality indicators? degradation or deficiency in fulfilling the changing needs due to the changes of time (ageing of the building and the user) and circumstance (function, environmental characteristics, user, characteristics of the user, rules). For the sustainability of the healthy building, the state of being healthy must be protected during its service life. Therefore, ?A Model Proposal for the Sustainability Process of Healthy Building? is created. This model consists of three main activities as ?Achieving the Healthy Building?, a precondition for sustainability; ?Sustainability Assessment of the Healthy Building?, determining the state of healthiness exists after the changes at the using stage; ?Sustainability Management of the Healthy Building?, making healthy again by taking actions if the assessment result is negative. In the activity of assessing the sustainability of the healthy building, which is achieved through a performance based study, the time and circumstance changes occurred at the using stage are determined primarily. According to the sort of change, building (identity, hardware, environment, function), user (identity, characteristics) and rules (consent, scientific knowledge) are described. By using these descriptions, the health performance goals of the building are determined. Through a post-change performance assessment, conformity of existing performance with goals is identified. According to the results, it is decided that the building has either sustained or lost its health. If the result is negative, it can be determined that because of which change, which quality indicator is deficient to what extent in fulfilling the health needs. This information provides the data of which precautions to be determined and applied for the activity of sustainability management. The model proposal for the sustainability process of the healthy building is applied by a group of specialists from building, environment and health sectors with the coordination of building biologists.