Akrilik esaslı gözenekli polimerler ile çevreye zararlı maddelerin giderimi
Removal of hazardous materials for environment by porous polymers based on acrylic
  1. Tez No: 213278
  2. Yazar: AYŞE ELİF TAŞCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, gözenekli polimerler, nikel giderimi, fenol giderimi, Adsorption, porous polymers, nickel removal, phenol removal
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, toluen/siklohekzan çözücü sistemi kullanılarak süspansiyon polimerizasyonu tekniği ile sentezlenen gözenekli ve çapraz bağlı poli(metil metakrilat) (PMMA) kopolimer tanecikler ile sulu çözeltilerden nikel ve fenol giderimi araştırılmıştır. Kopolimerlerin sentezinde başlangıç monomeri olarak metil metakrilat (MMA), çapraz bağlayıcı monomer olarak etilen glikol dimetakrilat (EGDM) ve seyreltici olarak toluen/siklohekzan karışımları kullanılmıştır. Polimerizasyon sisteminde kullanılan çözücü, çapraz bağlayıcı, başlatıcı ve stabilizör miktarları, reaksiyon sıcaklığı, karıştırma hızı vb. parametreler deney şartlarının optimizasyonu ile belirlenmiştir. Toluen/siklohekzan çözücü sistemi bileşimi ve EGDM oranı değiştirilerek farklı gözenekli yapıya sahip kopolimerler sentezlenmiş ve bu parametrelerin kopolimerlerin gözenekliliğine etkisi araştırılmıştır. Kopolimer tanecikler, yoğunluk, hacimce şişme oranı, ağırlıkça şişme oranı, SEM ve FT-IR ile karakterize edilmiştir. Kopolimer taneciklerin gözenekliliği ve yüzey oluşum şekilleri taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile belirlenmiştir. Kesikli olarak gerçekleştirilen sorpsiyon denemelerinde kopolimer taneciklerin Ni(II) iyonu ve fenol tutma kapasiteleri belirlenmiş, Freundlich ve Langmuir izotermlerine uygunluğu araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, porous and crosslinked poly(methyl methacrylate) (PMMA) copolymer beads were synthesized by suspension polymerization using toluene/cyclohexane diluent system. Removal of nickel and phenol from aqueus solutions were investigated by using the porous copolymer beads. To obtain the copolymers beads, methyl methacrylate (MMA) and ethylen glycol dimethacrylate (EGDM) were used as a monomer and a crosslinking agent, respectively. Toluene and cyclohexane were choosen as a diluent system. Different parameters such as the amounts of diluent, crosslinker and initiator, reaction temperature, stirring rate were determined by optimization of experimental conditions in polymerization system. Copolymers with different pore structures were synthesized varying toluene/cyclohaxane ratios and crosslinker content. The influence of diluent composition and crosslinker content on porosity of the beads were investigated. The Copolymer beads were characterised with density, volume swelling ratio, weight swelling ratio, SEM and FT-IR. Porous structure of the copolymer beads was confirmed by scanning electron microscope (SEM). Ni(II) ion and phenol removal capasities of the copolymer beads were determined in batch system and Freundlich and Langmuir adsorption isotherms were developed.