Kentsel tasarım gereklilikleri açısından Beyazıt Meydanı örneği
Beyazıt Square example in the aspect of urban design necessities
- Tez No: 213277
- Danışmanlar: DOÇ. DR. N. FERAH AKINCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Tasarım, kentsel planlama, kentsel çevre, kentsel mekan, kent meydanı, Beyazıt Meydanı, Urban design, urban planning, urban environment, urban place, city square, Beyazıt Square
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Son yıllarda Türkiye'deki kentsel tasarım planlamalarının hızlı bir şekilde artışı aslında Türkiye'nin bu konuda eksikliğinin farkına varıp, bunu telafi etmek istemesinin bir sonucudur. Beyazıt Meydanı da bu konuya bir örnektir. Üzerinde defalarca kentsel tasarımlar üretilmiş bir alandır. Bu nedenle çalışmanın ilk bölümünde, kentsel tasarım olgusu meydanların gerekli ölçütlerini ortaya koyabilmek için teorik olarak açıklanmıştır. Bu bölümde, tanımlayıcı bir yaklaşım ile kentsel tasarımı anlamaya yönelik bir çalışma yapılmıştır. Kentsel tasarımın açıklanmasından sonraki bölümde ise meydanlara ve meydanların sınıflandırılmasına değinilmiştir. Dördüncü bölümde ise bu sınırlara ve bilgilere uygun Avrupa meydan örnekleri aktarılmıştır. Beşinci bölümde ise Beyazıt Meydanı tarihsel süreç içerisinde aşama aşama anlatılmıştır. Bu süreç içindeki kentsel dönüşüm çalışmalarına değinilmiştir. Beyazıt Meydanı'nın günümüz durumu ise yapılmış olan anket çalışması ile desteklenerek aktarılmıştır. Son bölümde konu ve Beyazıt Meydanı üzerindeki değerlendirmelere yer verilmiştir. Meydanın kentsel dönüşümü ve yeniden tasarlanması halinde nasıl bir müdahale olması gerektiğine değinilmiştir.Sonuç olarak bu tezde, kentsel tasarım, Beyazıt Meydanı örneği ile Avrupa'da üretilmiş kentsel tasarım örnekleri arasında karşılaştırmalı olarak anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The last years speed of urban design plannings have increased in Turkey. One of reasons is that Turkey has noticed its deficiencies about this topic and wanted to compensate. Beyazıt Square is also example for this and it is a field that created lots of designs on it. In this way, firstly, urban design phenomenon was described theoretically to form an outline for necessary measurements of squares. In this chapter, a study was done to understand urban design with a descriptive approach. After the description of urban design, squares and classification of squares were touched upon. In the fourth chapter, examples from europe squares which comply with these classifications were given. In the fifth chapter, beyazit square was explained in its historical development process. Urban transformation was touched upon which occured during this process. The current condition of beyazit square was conveyed with the help of a public survey. In the last chapter, the issue and comments on beyazit square were conveyed. Applications , in case of urban transformation and new design of the square, were explained.In conclusion this thesis, urban design, has been studied by comparing between Beyazit Square example and urban design examples that produced in Europe.