İstanbul ili hizmet ihtiyaçlarının belirlenmesinde veri zarflama analizi uygulaması
Defining İstanbul service sector needs using data envelopment analysis
- Tez No: 213297
- Danışmanlar: Y.DOÇ. BAHADIR GÜLSÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Karar Verme Birimi, CRR Modeli, BCC Modeli, Verimlilik, Data Envelopment Analysis, Decision Making Unit, CRR Model, BCC Model, Efficiency
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Artan küresel rekabet ve kaynakların yetersizliği, kaynakların etkin kullanılması gerekliliğini önemli bir hale getirmiştir. Kaynak kullanımında verimlilik, sürdürülebilir kalkınmanın en önemli bileşenlerinden birisidir. Türkiye'de kamu sektörü, ülke, bölge ve il düzeyinde gelişmişlik farklarının giderilerek bölgesel rekabet edebilirliğin desteklenmesi ve ülke düzeyinde sürdürülebilir bir kalkınmanın sağlanabilmesi amacıyla, kamu yatırımlarının her bir bölge için aynı verimlilik düzeyini yakalayacak şekilde harcanması gerekmektedir. Söz konusu kaynak aktarımı, genellikle az gelişmiş olan bölgelere doğru bir kaynak transferi niteliğinde olup, kaynaklarda eşitlik yaratarak bölgesel rekabet edebilirliliği güçlendirmek yönünde gerçekleşmektedir. Ancak mevcut durumda ayrılan kaynaklar her bir gölge için aynı verimlilik düzeyini yakalamaktan ziyade eksikliklerin tamamlanmasına yönelik olarak gerçekleştirilmektedir. Bu durumda bölgesel dengesizlikleri azaltmak yerine, oluşan dengesizliği daha da artırmaktadır. Bu noktadan hareketle, çalışmamız Veri Zarflama Analizi tekniği kullanılarak, İstanbul'daki ilçelerin sağlık, çevre ve eğitim hizmet alanlarında katma değer üretim süreçlerindeki kaynak kullanım verimlilikleri incelenmiştir. Sürecin girdi ve çıktıların belirlenmesinde, kamu kaynaklarına ek olarak, özel hizmet kaynakları da dikkate alınmıştır. Çalışmanın sonuçları, ilçelerin görece teknik verimlilik ve ölçek verimliliklerinin yanı sıra, ilçe bazında hangi kaynakların ne ölçüde verimsiz kullanıldığı konusunda bilgiler vermektedir.
Özet (Çeviri)
By the increasing global competition and deficiency of resources, efficiency in resource utilization became important. The efficiency in resouce utilization is one of the main components of sustainable development. To strengthen regional competitiveness and to build up national sustainable development; public sector investmens should be implemented with the same level of efficiency for regions by removing inter-regional and inter-cities differences in terms of development. Generally, this wealth transfer has a characterestic to less developed regions supplying strengthened regional competitiveness. Hovewer, the utiliziation of resouces are utilized more for accomplishment than achieving the same level of regional efficiency. This critical preference will either lead to equity in terms of resource allocation or boost an overall sustainable economic growth via efficiency rise across the regions and the country. In this context, this study aims at analyzing the resource utilization efficiencies of the İstanbul boroughs in their added value production process on health, environment and education service areas by using Data Envelopment Analysis. In determining the relevant inputs and outputs of this process for each boroughs, both the public sector and the private sector resources are used. The computational results display the relative technical and scale efficiencies of the İstanbul boroughs, as well as the extent to which each input is utilized inefficiently for all the provinces.