Bilecik-Osmaneli anıtsal yapılarının analitik açıdan değerlendirilmesi
An analitical evaluation of monumental bulidings in Bilecik-Osmaneli
  1. Tez No: 213296
  2. Yazar: DOĞAÇ ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. HAKKI ÖNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bilecik, Osmaneli, ipekböceği evleri, geleneksel yapım teknikleri, Bilecik, Osmaneli, silkworm houses, traditional construction techniques
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tezin amacı; Bilecik ili, Osmaneli ilçesinin, aynı zamanda birer kültürel miras öğesi olan anıtsal yapılarının yapısal yönden analitik olarak incelenmesi ve çözümlenmesidir. Bu çalısmaya baslarken öncelikle Osmaneli ilçesi ve mimari dokusu üzerine arastırma yapılmıs, yörede genel olarak kullanılan malzeme ve yapım teknikleri incelenmistir. Ardından üzerinde çalısılacak anıtsal yapılar seçilmis ve daha detaylı ve analitik bir çalısma yapabilmek için, üzerinde çalısılan yapıların rölövelerine ulasılmıs, üzerinde çalısma yapılmamıs olanların ise rölöveleri alınmıstır. Bu tespit çalısmaları yapıların tasıyıcı sistemlerinin ve yapım tekniklerinin çözümlenmesi amacıyla kullanılmıstır. Anıtsal yapıların içinden malzeme ve islev olarak farklılık gösteren yapılar seçilerek, çesitlilik sağlanmaya çalısılmıstır. Bunun için seçilen yapılar ve özellikleri söyledir: Rüstem Pasa Camii: Kargir yığma olan yapı, yörenin en büyük ve en eski camisidir. Hg. Georgios Rum Kilisesi: 20. yy sonlarına tarihlenen yapının duvarları yığma tuğla ve tas, dösemeleri ise ahsaptır. Yerinde olmayan kubbenin ise tuğladan yapıldığı düsünülmektedir. Ellezler Konağı, Cebecioğlu Konağı, Mehmet Özden Evi: konut olarak yapılan bu evler yöredeki tipik ipek böceği evlerindendir. Bu çalısma sayesinde geleneksel mimari dokusunu koruyabilen az sayıdaki yerlesimlerden biri olan Osmaneli'nde bulunan anıtsal yapılar, yapısal yönden incelenerek kaybolmaya yüz tutmus yapım teknikleri ve malzemeleri belgelenmistir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to make the analytical analysis of the monumental buildings of Osmaneli, which are also our cultural heritage. Firstly, Osmaneli and its architectural structure were researched and a study of structural materials and techniques was made. After that the monumental buildings which will be studied detailed were chosen, in order to analyze them, the plans of the houses were found that had been studied before, and plans were prepared for the rest that had not been studied yet. These plans were used to analyze the construction systems and techniques. Among the monumental buildings different type of the buildings were chosen in order to examine different techniques and materials. The choosen buildings and their specialties are; Rüstem Pasa Mosque: The oldest and biggest mosque of the region that was made of stone and brick. Hg. Georgios Church:Built at the end of the 20th century. The walls are made of stone and brick, the ceilings are made of wood. The missing dome is thought to be made of brick. The houses of Ellezler, Cebecioğlu and Mehmet Özden: These residential buildings are the typical silkworms houses. With this study, the monumental buildings of Osmaneli, this is one of the rare residential areas that could be preserved, has been studied, analyzed and the construction techniques and the structural materials, which are about to be forgotten, have been documented.