Kentsel açık alan kavramı bağlamında iskele meydanlarının incelenmesi, İstanbul örneği
Study ofthe wharf squares as urban open spaces, İstanbul research
  1. Tez No: 213323
  2. Yazar: BESTE EREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ŞENGEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: İskele, meydan, kıyı, tipoloji, Wharf, square, shore, typology
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
  12. Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu çalışmada, iskele meydanlarının kentlerin gelişim süreci içerisinde meydana gelen farklı koşullar ve değişimlerden etkilenerek geçirdiği mekansal değişimlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda İstanbul örneği incelenerek, bir tipoloji oluşturulabilmesi adına İstanbul'un farklı bölümleri ele alınmıştır.İlk aşamada belirlenen hedefler, izlenen yöntem anlatılmaktadır. İkinci aşamada genel kavram tanımlamaları, mekan, açık alan, kıyı alanları, meydanlar ve İstanbul kıyı alanının yasal süreç içinde gelişimi kısaca ele alınmıştır.Üçüncü aşamada kıyı alanlarının ulaşım açısından önemi, liman alanları, bir kentte liman gelişiminin tipolojik modeli ele alınmış, sonrasında İstanbul liman ve iskelelerinin tarihi süreç içinde gelişimi anlatılmıştır.Çalışmanın dördüncü aşamasında tez çalışması kapsamında belirlenen bölgeler incelenirken, her bölgenin konumu, genel özellikleri ve tarihsel gelişimi incelenmiştir. Tarihi süreç içindeki değişimi incelemek adına genel olarak pervititch haritalarından ve günümüz hava fotoğraflarından faydalanılmıştır.Sonuçta ise İstanbul'un farklı bölgelerindeki farklı iskele meydan örneklerinin bölgeye ve gelişimlere göre korunması, canlandırılması ve yaşatılmasının önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the physical changes of the wharf squares related to different conditions and changes in process of urban development. Different regions of İstanbul are examined to create a typical model.In the first stage the aims and the process of thesis are mentioned. In the second stage, general concepts as space, urban space, squares are explained. Also legal process of İstanbul shore is examined.In the third stage, the importance of transportation at the shores, wharfs, the typical pattern of port development are explored and afterwards the historical development process of İstanbul wharfs are investigated.In the fourth stage, different parts of İstanbul shore which are chosen according to thesis process, are analysed, their locations, general characteristics and historical progresses are explored. To compare the differences in historical process, Pervititch maps and aerial photos of today are used.Different locations and development areas of İstanbul are examined and these different areas also must be preserved and kept alive in different ways, in conclusion part its? importance is mentioned.