Türkiye için bir emlak vergi sistemi tasarım modeli önerisi
A real estate taxation system design model proposal for Turkey
- Tez No: 213332
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜLYA DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Jeodezi ve Fotogrametri, Economics, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Emlak vergisi, kadastral sistem, (bilgisayar destekli) küme değerlemesi, yeni kurumsal ekonomi, nesne yönelimli modelleme, Real estate tax, cadastral system, (computer aided) mass appraisal, new institutional economics, object oriented modeling
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu tezde, Türkiye'de verimli ve eşitlikçi bir emlak vergi sisteminin kurulmasına yönelik kavramsal bir model önerilmiştir. Sistemin var olan durumunu değerlendirmek, tasarım modeli için seçenekleri belirlemek amacıyla emlak vergisi kuramı ve uluslararası uygulamalar incelenmiştir. Çalışmada emlak vergi sistemi sosyo-teknik bir sistem olarak ele alınmıştır. Sistemin sosyal-politik boyutunun tasarımı için Yeni Kurumsal Ekonominin, teknik boyutunun tasarımı için de Nesne Yönelimli Sistem Modellemenin ilkeleri incelenmiştir. Emlak vergi sistemine ilişkin iki kavramsal model oluşturulmuştur. Birincisinde, var olan durum belirlenmiş; problem ortaya konmuştur. İkincisinde, problemin çözümü için bir tasarım modeli hazırlanmıştır. Her iki model de sistemin politik ve teknik boyutlarını kapsamıştır. Politik boyut, yönetimsel yetki ve sorumlulukların dağılımı ile vergilendirme kavramlarını; teknik boyut da vergilendirme süreci ve süreç içindeki etkinlikler ile kullanılan verileri içermektedir. Var olan durumda problemin politik ve teknik boyutlu nedenleri belirlenmiştir. Politik boyutlu nedenleri; (1) yönetimsel yetkilerin dağılımı, (2) verginin vergi değeri üzerinden tarhı, (3) vergi oranlarının düşüklüğü, (4) vergi yardımlarının kapsamının genişliğidir. Teknik boyutlu nedenleri ise şunları içermektedir: (1) Ülke düzeyinde standart biçimde yürütülen etkin vergi sicillerinin olmaması. (2) Eşit ve verimli vergilemeye olanak tanımayan bir değerleme sistemi. (3) Değerleme ve vergilendirme başarımını değerlendirecek bir yapının eksikliği. Tasarım modelinde politik açıdan, vergi konusuna ilişkin tanımlar düzenlenmiş, yeni sınıflandırma sistemlerinin kullanımı önerilmiş, sürüm değerinin vergi matrahı olarak kullanımı yeğlenmiştir. Politik boyutlu öteki konular üzerinde bir yargıya varılmamış, seçenekler sunulmuştur. Vergi sistemi teknik açıdan, tanımlama, değerleme, tarhiyat alt sistemlerine bölünmüş; süreçleri etkinleştirmek için yeni bir bilgi altyapısının kurulması görüşü savunulmuştur. Bu amaçla taşınmazlara dayalı kamu sicillerinin kuramsal temelleri incelenmiştir. Kamu sicillerinin içerikleri, tarihsel gelişimleri ve farklılıklarının nedenleri ele alınmış, yeni politikalar ve yönelimlerden söz edilmiştir. Değerleme alt sistemi için (bilgisayar destekli) küme değerleme sistemine geçiş önerilmiştir. Bunun için öncelikle küme değerlemesinin ilkeleri incelenmiştir. Tasarım modelinde, süreç içindeki etkinlikler, yönetsel sorumluluklar, önerilen sicil ve veritabanlarının yönetim süreci ve bunların kavramsal veri şemaları Tümleşik Modelleme Dili çizimleriyle görselleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a conceptual model on constituting productive and equitable a real estate taxation system in Turkey was proposed. Real estate taxation theory and international cases were investigated for evaulating current situation of the Turkish Real Estate Taxation System and determining alternatives for design model. In the research, real estate taxation system was taken as a socio-technical system. For designing political and technical aspects of the system, the principles of the New Institutional Economics and the Object Oriented System Modeling were investigated, respectively. Two conceptual model were established. In the first, the current situtation was identified and the problems were displayed. In the second, a design model was prepared for aiming to solve the problems. Both models cover political and technical aspects of the system. While the political aspect includes distrubution of administrative authorizations, responsibilities and basic taxation concepts, the technical one covers taxation process, activities within these processes and information infrastructure of the system. Hereby analyzing current situation, causes of the problems were defined from the political and technical aspects. The causes from the political aspect includes: (1) distribution of the administrative authorizations, (2) levying tax from the tax value, (3) low tax rates, (4) wide ranging of tax reliefs. On the other side, reasons of the problem from the technical aspect contain following issues: (1) Lack of efficient tax registries which are executed uniformly within the country. (2) Structure of the valuation system which is not allowing equitable and productive taxation. (3) Lack of a structure which will be used for determining performance of the valuation and taxation applications. In the design model, the definitions of the tax subjects were arranged; a new real estate classifications schemas were prepared and the usage of the market values as a tax base was preffered. It was not proposed for the other issues in the political aspect; however, some alternatives were presented. The system, from the technical point of view, was organized as identification, valuation, assessment subsystems; and establishment of a new information infrastructure were accepted for activating processes. For this purpose, the therotical fundementals of the real property public registries were investigated. For valuation subsystem, transition to mass appraisal system was proposed; so principles of the mass appraisal were investigated. The activities within the subsytems, administrative responsibilities, management procedure and conceptual schemas of proposed public registries were visualized with drawings of the Unified Modeling Language.
Benzer Tezler
- Taşınmaz kültür varlığı yönetiminde nesne tabanlı coğrafi veri modeli tasarımı
Object-based geographical data model design in management of immovable cultural property
HÜLYA YILMAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Jeodezi ve FotogrametriKaradeniz Teknik ÜniversitesiHarita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. YAKUP EMRE ÇORUHLU
- Türkiye'de ikinci kadastro tasarımı
Second cadastre design for turkey
SELİM ADIBELLİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
Jeodezi ve FotogrametriSelçuk ÜniversitesiJeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
Y.DOÇ.DR. TAYFUN ÇAY
- Emlak vergisine esas bir coğrafi bilgi sistemi tasarımı
Design of a geographical information system based on real estate tax
ENİS KALAYCI
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Jeodezi ve FotogrametriKaradeniz Teknik ÜniversitesiHarita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. YAKUP EMRE ÇORUHLU
- İlan ve reklam vergisinin hukuki niteliği
Legal characteristic of announcement and advertisement tax
İHSAN BAHRİ BELLEK