Türkiye'de ikinci kadastro tasarımı
Second cadastre design for turkey
- Tez No: 183080
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TAYFUN ÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Kadastro, Kadastro problemleri, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi, kinciKadastro, Cadastre, Cadastral Problems, Title Deed and Cadastre Information System, Second Cadastre
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Selim ADIBELL , Türkiye'de kinci Kadastro Tasarımı, Yüksek Lisans TeziÖZETBugün hem dünya hem Türkiye, gelişen sermaye akımları ve bilgi teknolojilerinin etkisialtında, büyük değişim noktasındadır. Türkiye, dünya ile bütünleşebilmek için Dünya TicaretÖrgütü içerisinde yerini almak zorundadır. Türkiye Avrupa Birliğine katılım süreci ve çabasıiçerisindedir. Kadastroya yeni bir yaklaşımla, hem dünyadaki gelişmeleri değerlendirerek vehem de Avrupa Birliği yaklaşımı içerisinde kadastroyu yeni baştan düzenleme ihtiyacı vardır.Bu yaklaşımla kadastro hizmetlerinin;⢠Kadastro ve tapu hizmetleri; vergi, yargı, kentleşme ve imar uygulamaları, kamulaştırma,arsa ve arazi düzenlemesi, yeryüzü ile ilişkili mühendislik projelerinin hazırlanması vearaziye uygulanması, toplumsal, turistik ve ekonomik planlama gibi toprakla ilgili her türtasarım ve uygulama için temel alt yapı bilgileri niteliğindedir. Bu niteliği nedeniyle tümkamu kurum ve kuruluşlarının çalışmalarında bu bilgi ve belgelere gereksinim bulunduğu,⢠Kamulaştırma, emlak vergisi, alım-satım harçların yararlanılacak taşınmaz değerlemeişlemlerinin yapılması ve izlenmesi ile görevlendirilmesi,⢠Tapu ve kadastro bilgi ve belgelerinin üretimi, arşivlenmesi ve güncellenmesinde, buhizmetlerin kendi kendini finanse edebilecek yapıda düzenlenmesi,⢠Mülkiyet ve topoğrafik bilgileri de içeren, bilgi teknolojileri destekli mekânsal boyutlu,Tapu Kadastro Bilgi Sistemi oluşturulması, Türk Medeni Kanunu'nda öngörülen sınırgüvenliğini sağlayabilecek yer kontrol noktaları ağlarının kurulması ve yaşatılması,hedefleri göz önünde tutularak, Türkiye kadastrosunun yeniden yapılandırılmasıçalışmalarının planlanması öngörülmektedir.Sistem standartlarında yeni bilgilerin toplanması çalışmaları içerisinde ikinci kadastroçalışmalarının yeri önemlidir. Bu nedenle ikinci kadastro çalışmalarının tasarlanması veuygulamaya geçirilmesi gerekmektedir.Bu çalışmada, Türkiye kadastrosunun tarihsel gelişimi, mevcut durumu, mevcutdurumdaki eksikleri, problemleri ve günümüz kadastrosundan beklenenler ortaya konmuştur.Türkiye kadastrosunun mevcut problemlerinin çözümü için yapılması gerekenler ortayakonulmuştur. Bu noktada gelecekte mevcut kadastronun nasıl olması gerektiği, şu andakikadastral sistemin çağdaş kadastro sistemine dönüştürülebilmesi için günümüzde alternatif birçözüm olarak ortaya atılan ikinci kadastro'nun nasıl yapılacağı, uygulanabilirliği vekapsamının ne olması gerektiği konusunda bir tasarım yapılmaya çalışılmıştır. Seçilençalışma alanında yapılan ikinci kadastro çalışmalarının sonuçları değerlendirilerek önerilergetirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Selim ADIBELLI, Second Cadastre Design For Turkey, Master ThesisABSTRACTToday, both the world and Turkey are on the verge of a great change due to developingcapital trends and information technologies. Turkey has to take its place within the WorldTrade Organisation in order to integrate into the world. Turkey is in the process and efforts ofaccession to Europe. There is a need to reorganise cadastre with a new approach by evaluatingthe developments in the world and within the perspective of European Union. With thisapproach, the following goals are set.⢠Cadastral and title deed services constitute the basic information for all kinds of designand implementation about land such as taxation, judiciary, urbanisation and developmentpractices, nationalisation, plot and landscape planning, preparation of engineering projectsabout land and their implementation on land, and social, tourism and economic planning.Thanks to this property, such information and documents are needed by all publicinstitutions and organisations in their endeavours.⢠Cadastre will be assigned to perform and observe transactions of nationalisation, propertytaxation, buying and selling fees and property evaluation.⢠Title deed and cadastral services will be so organised that they will be able financethemselves in generating, archiving and updating title deed and cadastral documents.⢠A Title Deed and Cadastral Information System, which is supported by informationtechnologies, has a spatial dimension and consists of ownership and topographicinformation, will be established. Also, a network of ground control units proposed by theTurkish Civil Code will be set up to ensure border security.It is proposed that reorganisation efforts for cadastre in Turkey be planned.Second cadastral efforts have a significant place in the collection of new information inaccordance with the system standards. Therefore, it is necessary that second cadastralactivities be planned and implemented.In this study, the historical development of the Turkish cadastre, its present state, itscurrent shortcomings, problems and expectations from today?s cadastre were given. The studyproposed suggestions as to what should be done for a solution to the current problems ofcadastre in Turkey. At this stage, an attempt was made to make a projection about how thepresent cadastre should be in the future, how second cadastre, which is suggested as analternative solution today for the transformation of the present cadastral system into a moderncadastral system, its feasibility and what its scope should be. The results of the secondcadastral efforts made in the selected area were evaluated and suggestions were made.