Samsun ili fındık bahçelerinde bulunan yabancı otlardaki Eriophyoid akar türlerinin saptanması
Identification of Eriophyoid mites on weeds in hazelnut orchards in Samsun province, Turkey
- Tez No: 213408
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHAT SULLIVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Acarina, Eriophyoidea, yabancı ot, biyolojik mücadele, fındık, Karadeniz, Acarina, Eriophyoidea, weed, biological control, hazelnut, Black Sea
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, Samsun ili fındık bahçelerinde bulunan yabancı otlardaki eriophyoid akar türlerinin saptanması amacıyla 2005-2007 yılları arasında yapılmıştır. On ilçeye ait 28 köyde birer bahçe seçilmiş ve bu bahçelere 2005 yılı Mayıs-Haziran ve Temmuz-Ağustos aylarında gidilerek toplam 57 bitki türü toplanmıştır. Toplanan her bir bitki örneğinden 40 yaprak ve 25 sürgün örneği alınarak stereo-binoküler mikroskop altında incelenmiştir. Bulunan akarların preparatları hazırlanmış ve daha sonra teşhisleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda Eriophyidae familyasından 4 tür, Diptiliomiopidae familyasından 1 tür olmak üzere 5 tür tespit edilmiştir. Bromus inermis L. üzerinde Aceria tenuis (Nalepa), Cirsium arvense (L.) üzerinde Aceria anthocoptes (Nalepa), Daucus carota L. üzerinde Aceria drabae (Nalepa), Rubus fruticosa L. üzerinde Epitrimerus gibbosus (Nalepa) ve Urtica dioica L. üzerinde Quadracus urticae Keifer türleri saptanmıştır. Saptanan bu türler ülkemiz için yeni kayıt niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
This study investigated eriophyoid mites on weeds in hazelnut orchards in Samsun province from 2005 to 2007. One orchard in each of 28 villages in 10 towns was surveyed in May-June and again in July-August of 2005. A total of fifty-seven weed species was collected. Forty leaves and 25 shoots from each species were checked by using a stereo-microscope. All of the mites found were mounted on slides. Four species from Eriophyidae and one species from Diptiliomiopidae were identified from five different weeds. They were Aceria tenuis (Nalepa) on Bromus inermis L., Aceria anthocoptes (Nalepa) on Cirsium arvense (L.), Aceria drabae (Nalepa) on Daucus carota L., Epitrimerus gibbosus (Nalepa) on Rubus fruticosa L. and Quadracus urticae Keifer on Urtica dioica L. These species are reported for the first time in Turkey.